Početna - IZDVOJENO - Obilježavanje blagdana sv. Nikole
Sveti-Nikola1

Obilježavanje blagdana sv. Nikole

Obilježavanje blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece, obuhvaća bogat program, u organizaciji Apostolata mora Riječke nadbiskupije, koji je počeo već u subotu, 28. studenog i traje do ponedjeljka, 7. prosinca.

Program obilježavanja počinje u subotu, 28. studenog, kapetanskim balom u Hotelu Bonavia koji organizira Udruga pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana.

U nedjelju, 29. studenog, sedamnaesti put zaredom održat će se hodočašće u Kraljevicu, gdje će u crkvi Svetog Nikole misu u 11 sati predvoditi velečasni Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije. Polazak u Kraljevicu je zakazan za 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka otkuda će brodovi isploviti u konvoju s hodočasnicima prema Kraljevici. Na povratku iz Kraljevice, koji je predviđen u 14 sati, mještanima Bakarca uputit će se pozdrav sirenom, a potom je predviđeno stajanje u Bakru i Kostreni. Povratak u Rijeku planiran je oko 17 sati.

U srijedu, 2. prosinca, u 18 sati, u čitaonici Sv. Lucije u Kostreni Udruga pomorskih kapetana iz Kostrene organizira predavanje na temu „Pomorci u sustavu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u RH“.“

U četvrtak, 3. prosinca, u 19 sati, u Muzeju Grada Rijeke održat će se otvorenje izložbe „Tradicijske bajke Jadrana“ istraživača hrvatske pomorske baštine Luciana Kebera.

U petak, 4. prosinca, tijekom jutra članovi Odbora koji organizira obilježavanje blagdana sv. Nikole posjetit će Dječju bolnicu na Kantridi i prigodno darivati djecu. U 12 sati u Guvernerovoj palači Pomorski fakultet Rijeka Dan zaštitnika će obilježiti svečanom sjednicom fakultetskog vijeća. U 19 sati u Državnom arhivu će se održati otvorenje izložbe slika i maketa brodova koju organizira Udruga pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana.

U subotu, 5. prosinca, u 18.30 sati, Procesija kreće prema Kapucinskoj crkvi gdje će se održati svečana misa koju će predvoditi fra Tomislav Faretar.

U nedjelju, 6. prosinca, na blagdan svetog Nikole, u 17 i 18 sati, započet će svečane mise u crkvama u Kraljevici, Kostreni i Voloskom, a u Rijeci u crkvi Svetog Nikole biskupa na Krnjevu.

U ponedjeljak, 7. prosinca, u 9 sati, u zgradi Jadrolinije bit će održana molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu. U 10 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka isplovit će predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Odbora, a spuštanjem vijenca u more odat će počast svim stradalima i nestalima u moru, dok će u 13 sati isploviti predstavnici Općine Kostrena i Odbora koji će spuštanjem vijenca u more odati počast svim stradalim pomorcima Kostrene na svim morima svijeta. Istog dana, od 10 do 12 sati, na Korzu će se dijeliti frigane ribe građanima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...