Početna - AUTOMOTO - Obilježena 25. godišnjica Alpe Adria

Obilježena 25. godišnjica Alpe Adria

Završno, predblagdansko i već godinama uobičajeno okupljanje članova Moto kluba Kvarner, ovog puta u Press centru Automotodroma Grobnik, imalo je poseban značaj.

Druženje na kojem su prezentitrana ostvarenja u proteklom periodu, ali i daleko značajniji planovi, iskorišteno je za obilježavanje 25.godišnjice kontinuiranog održavanja utrka sustava Alpe Adria, koje je i začeto upravo na Grobniku danas davne 1992.godine  tadašnjom „Utrkom prijateljstva“ što je održana 10. i 11.listopada.Malo je tko tada vjerovao da će međunarodna utrka, na koju su prvenstveno pozvani motociklisti i klubovi susjednih i prijateljskih motociklističkih federacija Slovenije i Italije, kao utrka kojom se željela prekinuti višemjesečna pauza oktanskih aktivnosti na Automotodromu Grobnik uzrokovana zbivanjima Domovinskog rata na širim hrvatskim prostorima, prerasti u, godinama kasnije se pokazalo, prestižno i renomirano, u okvirima FIM-e, Svjetske motociklističke federacije , najorganiziraniji, najbrojniji i kvalitativno najjači regionalni sustav bodovanja u europskom motociklističkom sportu.

– Na pragu smo velikog i jedinstvenog jubileja, uoči godine u kojoj će se pisati povijesnih 40 sezona odvijanja motociklističkih i automobilističkih utrka na Automotodromu Grobnik, našoj ljepotici kako joj znamo tepati. Nije bilo lako svih godina za nama, željeli smo mnogo, ostvarivali dosta, ali višegodišnja težnja zamjene asfalta novim, konačno je naša stvarnost. Počeli su radovi koji nam najavljuju ljepšu perspektivu. Objedinili smo vlastito kreditno zaduženje, ali i uvjerenje 15-tak zaposlenih u Moto klubu Kvarner i našem trgovačkom društvu Automotodrom Grobnik d.o.o., svjesnih da jedino ovom investicijom možemo ostvaririvati planove budućnosti. Ulog nije mali, deset milijuna kuna vrijedni radovi počeli su prije dva tjedna i krajem ožujka 2018.godine dat će konačni rezultat – novi asfalt duž cijele staze s novim pasicama, kao preduvjet novog poglavlja u aktivnostima jedinog objekta ove vrste i namjene u Hrvatskoj. Uvjereni smo da ćemo, ne samo deklarativno, već i zajedničkim snagama s Općinom Čavle i uz pomoć novca europskih fondova već u 2018.godini počet ostvarivati slijedeći korak revitalizacije kompleksa automnotodroma u realizaciji sportsko-tehničkog muzeja u kojem će se prezentirati povijest, uspjesi i stvarnost oktanskog sporta na ovim prostorima – istakao je u uvodnom izlaganju prof.dr.sc. Mladen Črnjar, predsjednik Moto kluba Kvarner i čelni čovjek Automotodroma zaželjevši svima ugodne predstojeće božićno-novogodišnje blagdane  i puno novih uzbuđenja u jubilarnoj 40.godini „grobničke ljepotice“.

U jubileju 25 godina utrka, prvotno Alpe Adria Cupa, potom Prvenstva Alpe Jadran (AAC) govorio je dugogodišnji direktor Kluba i Automotodroma Igor Eškinja, od 1990.godine vodeći hrvatski motociklistički stručnjak u tijelima svjetske i europske motociklističke federacije.  Tijekom tih 25 godina na grobničkoj su stazi održane 72 utrke Alpe Adria od kojih je 23 bilo ujedno i kvalifikacijske za Prvenstvo Europe. Statistika kazuje da je na utrkama sudjelovalo oko 12.000 motociklista iz 30-tak zemalja. Vrijedi istaknuti da je na svakoj utrci u realizaciji prvenstveno sportskog, sudačkog segmenta, sudjelovalo od 120 do 200 ljudi, među kojima su mnogi svoj sudački zanat ispekli do savršenstva.
O povijesti i tradiciji motociklizma, dijelom i automobilizma, svjetski znanim utrkama s početka 20.stoljeća na širem području Kvarnera, kao i poveznici legendarnog okruga Preluk i Grobničkog polja govorio je  član Nadzornog odbora Automotodroma Grobnik prof.dr.sc.Ivan Vanja Frančišković, dok je o sadašnjosti i začetim radovima govorio direktor TD Automotodrom Grobnik d.o.o. Zdenko Šantić. Posebno je istakao značaj trenutka u kojem se radovi izvode, a kojima su prethodili neminovni višegodišnji poslovi oko legalizacije objekata čijim su ostvarenjem stečeni uvjeti za ulaganja i radove na grobničkoj stazi i objektima.

38 ZAHVALNICA
Organizacijski odbor Moto kluba Kvarner oformljen za obilježavanje 25 godina Alpe Adria opredijelio se za usko klupsku svečanost i obilježavanje jubileja, pa tako i odlučio dodijeliti tek 38 zahvalnica prvenstveno sportskim i drugim djelatnicima s klupskom članskom iskaznicom.
Zahvalnice su zaslužili: Vjekoslav Antolović, Silvia Bilik,Ivo Broznić, Ervin Bura, Ivan Čatoš, Mladen Črnjar, Robert Ćućić, Sandra Ćućić, Zoran Dujmić, Todor Đurica, Igor Eškinja, Nenen Eškinja, Edita Ferderber, Ivan Frančišković, Tomislav Frlan.jr, Tomislav Frlan.sr,Goran Grabar,Danijel Hatežić, Aldo Juričić, Ćiril Jurišić, Tomislav Kalanj, Marijan Lučić, Marijan Majnarić, Stanislav Perušić, Ivan Pogorilić, Željko Popović, Zoran Reljac, Anđelo Rožić, Darij Rustja, Gianni Škalamera, Nikola Slavić, Valter Sobol, Vinko Surina, Ivan Tićak, Simo Tomić, Vladimir Vujnović, Boris Zaharija i Dubravka Zaharija.

SEDMORICA VELIČANSTVENIH
Posebno ponosan na višegodišnje uspjehe motociklista Moto kluba Kvarner bio je klupski tajnik Ivica Čatoš istaknuvši 12 godina kontinuiteta tijekom kojeg Hrvatski motociklistički savez ovaj klub neprekidno proglašava najboljim organizatorom domaćih utrka. A da „zanesenjaci s Grobnika“ nisu samo dokazani organizatori manifestacija, potvrdila su i posebna priznanja sedmorici uspješnih motociklista Moto kouba Kvarner. Najtrofejniji je Zoran Salopek koji se i u 2017.godini potvrdio statusom višegodišnjewg  prvaka Alpe Adria klase „Classic Legend“, te državnim prvakom PH oldtimera najjače „klase 10“. Slijede Zdeslav Dumbović (prvi AAC i drugi u PH), Mario Oreški (prvak AAC i PH), Renato Novosel (treći u AAC), Marin Ivanov, Frane Mrduljaš i Josip Blaž, sve članovi MK Kvarner, trećeplasirane ekipe PH cestovnih moto utrka i petoplasirane u konkurenciji PH oldtimeri. Posebno je priznanje odato Lutec Racing Teamu, čije je sjedište na Automotodromu Grobnik, za kojeg vozi većina nagrađenih vozača, a od iduće godine preuzima važnu ulogu promotora i nositelja organizacije cjelokupnog Prvenstva Alpe Adria.
Klupska svečanost i skromno obilježavanje četvrt stoljeća najvećeg regionalnog motociklističkog prvenstva u svijetu, zaključeno je prigodnim druženjem s kojeg su članovi kluba, uz prigodne promo poklone, otišli s  vrhunski realiziranim 12-straničnim kalendarom za 2018.godinu u produkciji riječke izdavačke kuće Adriapublic.

STOCCO, JERMAN i VALJAN NA VRHU LJESTVICA
Od listopada 1992.godine do rujna 2017.godine kada su održane 72 utrke bodovane za kup ili prvenstvo Alpe Jadran (AAC) na Automotodromu Grobnik 260 motociklista iz osam zemalja sustava AAC bilo je pobjednikom neke od utrka na našoj stazi, što u sportskim, što u povijesnim kategorijama. Brojem pobjednika očekivano prednjače Talijani sa 120 svojih vozača, ali ugodno iznenađuje i podatak da su hrvatski motociklisti na drugom mjestu sa 37 vrsnih asova. Slijede Slovenci s 32, Mađari s 21, Česi sa 16, Austrijanci s 15,Slovaci sedam i Poljaci s dva.

Najveći broj pojedinačnih pobjeda, čak 33, počev od davne 1997. ostvario je već legendareni Talijan Mario Stocco, sudionik utrka povijesnih motocikala. Drugi po broju pobjeda na Grobniku, ujedno najuspješniji u kategoriji sportskih motocikala je još jedan Talijan Gabriele Gnani koji je čak 27 puta stajao na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.  Tek jednu pobjedu manje ima apsolutni rekorder Grobnika (vremenski) Slovenac Marko Jerman sa 26, potom njegov sunarodnjak, prije dvije godine tragično stradali nekadašnji rekorder Berto Camlek s 21 pobjedom. U elitni krug petorice najuspješnijih sudionika Alpe Jadran cup ili prvenstvenih utrka na Grobniku s 19 pobjeda uvrstio se naš as Grobničan Loris Valjan.
Loris Valjan prvi je na ljestvici  37 hrvatskih pobjednika, nositelja licence HMS-a, a slijedi ga Slovenac s hrvatskom licencom Jure Lampe koji je u utrkama povijesnih motocikala ostvario 16 pobjeda. Treći je  Karlovčanin Josip Drmeš koji je slavio 13 puta. Jedini koji je pobjedama ove posljednje sezone sada ušao u krug dvocifrenog broja pobjeda (10) je još jedan Karlovčanin Zoran Salopek, sada i član MK Kvarner s dobrim izgledima da statistički kroz nekoliko sezona sustigne lidera Valjana.

Hrvatski motociklisti na grobničkoj su stazi u 25 godina AAC ostvarili 133 pobjede
Među našim motociklistima imamo i dvije specifičnosti, pobjedničku braću Nervo, Luku s dvije pobjede, prvu  2008.godine i Dominika s jednom godinu kasnije u kojoj je i Luka slavio drugu pobjedu istog dana.  Robertino Radman slavio je 2000.godine, da bi njegov sin Alex od 2009. nanizao tri pobjede. Hrvoje Tuđen, Ivo Pribudić, Emil Korpar, Emil Mokrovčak,  Krešimir Zenko, Zdravko Matulja, Luigi Aljinović, Zdravko Leljak, Ivan Šola, Ivan Višak samo su neki od vozača koji, bilo brojem pobjeda, bilo svojom sjajnom motociklističkom karijerom, ponosno slove na ljestvici 37 hrvatskih pobjednika grobničkih Alpe Jadran utrka.
Da hrvatski motociklizam ima budućnost već su ove godine na  pobjedama potvrdili Denis Petric, Martin Vugrinec, Dario Horvat, Janez Marolt i Marko Zidarić, te Marin Ivanov (MK Kvarner) koji je prvu pobjedu upisao 2016. Među pobjednicima je nekoliko vozača koji su pobjeđivali tijekom više od 15 godina, a prednjači Talijan Fabrizio Pellizzon, dok je Slovenac Albin Štern od prve pobjede 1993. četiri nanizao u sportskoj kategoriji, a preostalih osam vrativši se nakon 20 godina 2013. u konkurenciju povijesnih motocikala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Evo kako je glasao naš kraj na jučerašnjim izborima

Kvarner je tadicionalno ostao vjeran lijevoj opciji Opatija Restart- 43,17 % HDZ-22,07% Možemo!-9,30% Most-5,30% Domovinski pokret-4,65% Matulji Restart-41,51% HDZ-23,18% Možemo!-8,03% ...