Početna - IZDVOJENO - Obilna kiša izbacuje mrtve miševe u vrtove i dvorišta po cijeloj općini Matulji

Obilna kiša izbacuje mrtve miševe u vrtove i dvorišta po cijeloj općini Matulji

Pomor miševa na području Općine Matulji, ali i u višim područjima Grada Opatije, ne jenjava. Posljednja kiša tako je ponovo na ceste, u vrtove i dvorišta iznijela trupla malih glodavaca.
Ponovo su zabilježeni slučajevi u Rupi, Zvoneći, Žejanama i u ostalim naseljima matuljske općine, a u znatno manjim brojevima zabilježeni su i slučajevi na području Veprinca i Poljana.
Službenih odgovora nadležnih iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcije na pitanja odaslana iz liburnijskih lokalnih samouprava za sada nema.
Matuljska općinska uprava od kada su zabilježeni prvi slučajevi većeg pomora miševa, poduzima sve kako bi nadležne institucije izašle na teren, utvrdile što se događa, a onda i o svemu informirale javnost.
Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a nisu službeno odgovorili na novinarski upit. Međutim, iz istog izvora potvrđeno je da je na području Općine Matulji, na četiri lokacije na kojima je bila prijavljena povećana koncentracija miševa (Lipa, Pasjak, Brešca i Jurdani), obavljen terensko-epidemiološki izvid Zavoda za javno zdravstvo, ispostave Opatija, u sastavu kojeg su bili epidemiolog, sanitarni inženjer, predstavnik državnog inspektorata – sanitarni inspektor i komunalni redar.
Na dan izvida ni na privatnim ni javnim površinama nisu pronađeni “tragovi” pa se smatra da je riječ o prirodnoj pojavi. Situacija će se, kažu, ipak nastaviti pratiti i po potrebi intervenirati. U slučaju da počne bilo kakva ugroza stanovništva poduzet će se dodatne mjere deratizacije.
Na pitanje o pojavi mišje groznice na Liburniji, odgovaraju da je zabilježen samo jedan slučaj o kojem nemaju saznanja o izvoru zaraze, odnosno je li eventualno »uvezen« s područja gdje je utvrđena mišja groznica ili je izvor zaraze na ovom terenu.
U svakom slučaju, važno je znati da treba poštivati mjere opreza kod postupanja s glodavcima jer se čovjek zarazi udisanjem njihovih izlučevina, a sve te upute su date na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Mladi Kastavci ostvarili sjajne rezultate na natjecanjima

Članovi Školskog sportskog društva Zvirić koji okupljaju učenike OŠ „Milan Brozović“ Kastav ostvarili su odlične rezultate na natjecanjima. U Poreču ...