Početna - IZDVOJENO - Obiteljski tjedan u Striboru
djecji tjedan

Obiteljski tjedan u Striboru

Druga polovica Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka bit će obilježena programima koji u prvi plan stavljaju dječje knjižnice, dječju književnost, odrastanje i obitelj. Naime, dio je to obilježavanja 60. obljetnice otvaranja prve dječje knjižnice u Rijeci 1955. godine kada je na Sušaku otvorena Dječja biblioteka “Sušak” dok je prije 21. godinu rad počeo Dječji odjel Stribor, danas jedan od najpriznatijih dječjih odjela u knjižnicama u zemlji.

Središnje događanje proslave održat će se na Dan hrvatskih knjižnica 11. 11. u 19 sati kada će u Narodnoj čitaonici biti otvorena izložba Dječje knjižnice u Rijeci: 60 godina igre i čitanja, a koja će nas svojim duhom podsjetiti i ponovno uvući u razigrani suživot s dječjim knjižnicama u Rijeci koji ostavlja traga u mnogim životima. Autorski potpis i ove izložbe bit će prepušten onome čiji se rukopis po riječkoj dječjoj knjižnici provlači već dvadeset godina i koji je time izdvaja od ostalih – umjetnik Ivo Matošić.

Podsjetimo, povodom rođendana Dječji odjel Stribor dobio je i novo rješenje vizualnog identiteta koji je razvijen pod geslom “Udri knjigu na veselje!”, a izradio ga je poznati hrvatski stripaš i književnik Darko Macan.

Uz sve redovite aktivnosti za djecu cijeli u tjednu od 9.-14.11. odvija se pod geslom Obiteljski tjedan u Striboru. Njega će činitikviz-igra, rasprave o knjigama koje život znače ili ne znače, zajedničko igranje društvenih igara, jezično poigravanje te igranje s lutkama koje će se obiteljski izrađivati na štapovima, a sve će to biti razlozi koji će u tjednu od 9. do 14. studenog učiniti da svi putevi vode u Stribor.

Događanja Obiteljskog tjedna u Striboru:
9.11 u 18:00 – Jezične igre za velike i male
Pozivaju se roditelji da sa svojom djecom dođu na večer jezičnih igara. One pomažu naučiti slušati, govoriti, čitati i pisati. A to nam je sve potrebno da bismo se bolje razumjeli!Igre inspirirane istoimenom knjigom Anite Peti-Stantić i Vladimire Štanger-Velički.
Dječji odjel Stribor

10.11 u 18:00 – Obiteljska čitateljska rasprava: Moja najdraža knjiga (roditelj)
Najdraže knjige naših roditelja nekako nisu naše najdraže knjige. Ali možda ih nismo ni pokušali čitati. Mame i tate, sjećate li se svoje najdraže knjige? Trebate li je se podsjetiti, pročitajte je ponovno. Nek i vaše dijete pročita konačno istu knjigu. Dođite na čitateljsko međugeneracijsko pripetavanje!
Dječji odjel Stribor

11.11 u 18:00 – Obiteljsko druškanje uz društvene igre
Baci kocku, podijeli karte, povuci potez, pronađi par, izvuci pažljivo, pronađi riječ, potopi brod, osvoji regatu, preuzmi rizik, ma, čovječe, ne ljuti se! Dođi u Stribor, odigraj društvenu! Tata sa sinom, kćerka s mamom, brat i sestra s mamom i tatom, s bakom il’ djedom… svejedno je. Što nas je više, to druškanje bolje!
Dječji odjel Stribor

12.11 u 18:00 – Obiteljski kviz Znam te, znaš me
Koja je najdraža knjiga vašeg djeteta? Koju grupu najradije sluša? Koja mu je omiljena boja? A vaša? Koliko se vi i vaše dijete uistinu poznajete? Doznat ćete na ovom kvizu koji otkriva sve tajne koje to ne bi trebale biti. Obiteljska kviz igra koja pomaže boljem međusobnom upoznavanju djece i roditelja. I koja je više nego zabavna! Ne propustite!
Dječji odjel Stribor

13.11 u 18:00 – Obiteljska čitateljska rasprava: Moja najdraža knjiga (dijete)
Čitate li knjige koje čitaju vaša djeca? Znate li čemu se danas djeca smiju? U koje svjetove bježe? Prema preporuci svog djeteta pročitajte knjigu koja se njemu svidjela i dođite na drugo međugeneracijsko pripetavanje: na raspravicu o knjigama koje vole naša djeca i o tome kako su se te knjige nama svidjele!
Dječji odjel Stribor

14.11 u 11:00 – Obiteljska radionica: Lutke na štapu
Zajedno s djecom, od potrošnog materijala izradite maštovite lutke na štapu i zaigrajte u maloj improviziranoj lutkarskoj predstavici. Da sve bude zabavnije i ljepše potrudit će se Striborova djeca čija su zaigrana likovnost i izuzetne osobnosti najbolja pozivnica ovom druženju: Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Ivo Matošić. Ne propustite.
Dječji odjel Stribor

Programi obiteljskog tjedna bit će uistinu pravi obiteljski – vođenja pojedinih sadržaja prihvatit će se ponovno neka stara imena, davna djeca Striborova koja u svojim nogama imaju puno Striborovih utakmica: Petra Mrša, Eva Fućak, Tea Juretić, Vesna Kurilić, Valentina Miculinić, već ranije spomenuti junaci te djeca novijeg doba Dario Abram i Maja Žeželić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...