Početna - IZDVOJENO - Obnova kina u Lovranu
LOVRAN Kino

Obnova kina u Lovranu

Lovransko kino zbog derutnosti i opasnosti za korisnike i publiku, već je godinama nažalost izvan funkcije. Prigodna događanja svega nekoliko puta godišnje bila su vrhunac korištenja tog objekta u centru Lovrana koji je bio poznat pod nazivom Kino “Sloboda”, a u novije vrijeme pod nazivom Kino “Lovran”.

Zbog dotrajalosti objekta, odnosno nemogućnosti da se u njemu održavaju manifestacije, kulturni i društveni život Lovrana posljednjih godina bio je znatno osiromašen.

Još 2004. godine bilo je pokušaja da se sanira građevina, no do danas, unatoč svim nastojanjima, nije ništa učinjeno. Navedene godine, dakle prije više od desetljeća,izrađen je projekt preuređenja u polivalentni prostor, ali je tada nadležno tijelo za spomenike kulture ocijenilo da iz prostora nije moguće ukloniti postojeće stolce, što je blokiralo bilo kakva daljnja događanja. Naime, restauracija postojećih stolaca ocijenjena je vrlo skupom.

Kulturno dobro

Ponovno mišljenje Konzervatorskog odjela u Rijeci zatraženo je i dobiveno 2009. godine, a u njemu je fleksibilnije određen moguć način uređenja tog objekta s obzirom da “građevina nije pojedinačno registrirano kulturno dobro”, tako da je težište dano na dijelove u unutrašnjosti objekta, reljef, kamene stube, ulazna vrata, dok stolci nisu više uvjet za zaštitu. Za značajnije radove na uređenju trebalo je dostaviti troškovnik na izdavanje posebnih uvjeta. Uz ovakvo mišljenje, otvorila se i mogućnost za sanaciju objekta. U toj fazi nastojao se naći strateški partner za financiranje radova i stavljanje objekta u njegovu punu funkciju.

No, kako se u tome nije uspjelo, krajem 2013. godine krenulo se apliciranjem na natječaj za dobivanje sredstava EU-a zajedno s tvrtkom Krutak d.o.o. Ugovorena je suradnja na izradi prijave za projekt kina na natječaj za bespovratna sredstva, tvrtka je pripremila natječajnu dokumentaciju, a tvrtka Porin d.o.o. je izradila studiju izvodljivosti adaptacije i uređenja. Međutim, projekt nije zadovoljio tražene kriterije.

Ova “saga o kinu” konačno ima i svoje novo, optimističnije poglavlje. Nakon desetljeća “uspona i padova”, na posljednjoj sjednici Vijeća Općine Lovran prihvaćen je prijedlog načelnika o uređenju i stavljanju kina u funkciju.

Elementarni radovi

– S obzirom na to da u dvije godine nije izašao natječaj za prijavu projekta, niti se isti nazire, ocijenjeno je da je u ovoj fazi sanacije kina nužno izvršiti građevinske radove kojima će se objekt obnoviti i omogućiti za redovno korištenje, dok bi oprema bila predmet kasnijih pojedinačnih nabava – stoji u prijedlogu načelnika Lovrana Alana Sankovića kojim je pokrenuta inicijativa za uređenje i ponovno stavljanje u funkciju lovranskog kina.

Naime, radi ekonomičnosti u izvođenju radova, ali i kasnijeg upravljanja objektom, odlučeno je da se objekt povjeri na upravljanje Stubici d.o.o, društvu u stopostotnom vlasništvu Općine Lovran, a sredstva za izvođenje građevinskih radova osigurat će Općina Lovran u iznosu od tri milijuna kuna.

– Planirana tri milijuna kuna namijenjena su za zamjenu i adaptaciju pokrova/krova zgrade, uređenje bravarije i vanjske fasade, izradu nove pozornice sa svim instalacijama, novi pod polivalentne dvorane, uređenje caffe bara i vanjske terase, zamjenu svih instalacija te postavljanje sustava grijanja i hlađenja objekta. Dakle, u prvoj fazi bit će izvedeni svi elementarni radovi da se kino stavi u funkciju prihodovanja i da služi svojoj namjeni. Početak radova može se očekivati u prvoj polovici 2016. godine, odnosno nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, a završetak radova i otvaranje objekta u idealnim uvjetima može se očekivati krajem 2016. – rekao je direktor Stubice Branko Stošić o ulaganjima u ovaj objekt.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...