Početna - IZDVOJENO - HDZ i MOST usuglašeni oko proglašenje gospodarskog pojasa i reforma izbornog zakonodavstva!
kovac
foto: HDZ

HDZ i MOST usuglašeni oko proglašenje gospodarskog pojasa i reforma izbornog zakonodavstva!

Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač i predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a (član nacionalnog Predsjedništva i gradonačelnik Novog Vinodolskog) Oleg Butković danas su – nakon razgovora HDZ-ovog stručnog tima s onim iz Mosta – u Središnjici stranke odgovarali na pitanja brojnih okupljenih medija.

U nastavku donosimo ključne poruke:

KOVAČ: Hrvatskoj su potrebne – promjene!

U izbornoj kampanji zalagali smo se za temeljite reforme. Hrvatskoj su, naime, potrebne temeljite promjene. U današnjim razgovorima složili smo se za proglašenje smo isključivog gospodarskog pojasa. Tako ćemo državu afirmirati na vanjskopolitičkom planu – pokazati da smo samosvjesni i da znamo što hoćemo! Imamo pravo na to, ali i obvezu. Složili smo se, nadalje, da je potrebno reformirati izborno zakonodavstvo. Sve odgovore na prijedloge Mosta već sutra ćemo im dostaviti.

I građani očekuju reforme

Slažemo se da ćemo i vezano za prava saborskih zastupnik morati učiniti neke promjene – to hoće i građani. A građani su jasno poručili i da je potrebno izmijeniti izborni zakon. Potrebno je unaprijediti politički sustav – on mora biti transparentniji, demokratičniji i za građane atraktivniji. U potpunosti, dakle, mora biti prihvatljiv da na najvišem političkom nivou omogući građanima sudjelovanje u političkom životu. Zadovoljni smo razgovorima s kolegama iz Mosta – veselimo se nastavku interakcije.

Konsenzus i dogovor

Dogovorili smo se s kolegama iz Mosta da ćemo pokrenuti formiranje jedne široke platforme – u koju će biti uključeni političari. Ali i eksperti! Ta bi platforma morala donijeti promjene na planu izbornog zakonodavstva, ali i unaprjeđenje političkog sustava. Apsolutno smo za konsenzus. U najvećoj mjeri slažemo se s kolegama iz Mosta o reformi (i) izbornog zakonodavstva – politika mora biti mnogo bliža čovjeku.

BUTKOVIĆ: Apsulutno za proglašenje gospodarskog pojasa!

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bila je jedna od tema današnjeg razgovora – postigli smo visoki stupanj konsenzusa. Naš je stav da je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u interesu Republike Hrvatske – apsolutno se zalažemo za to. Napominjem da je predsjednička kandidatkinja naše stranke u predizbornoj kampanji se zalagala za proglašenje gospodarskog pojasa. Pitanje ribarstva moramo dogovarati s članicama EU – sve smo to danas spomenuli. Naglašavam da smo, dakle, postigli visoki stupanj konsenzusa da ćemo odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa podržati i jedni i drugi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...