Početna - IZDVOJENO - Od 20.000 stečajeva koji slijede 1.421 je iz PGŽ
stecaj
web

Od 20.000 stečajeva koji slijede 1.421 je iz PGŽ

Novi Stečajni zakon stupa na snagu s prvim danom mjeseca rujna, a u jeseni i zimi trebao bi značiti otvaranje stečaja u oko 20 000 tvrtki koje zapošljavaju nešto manje od devet tisuća radnika i u blokadi su zbog dugova od gotovo 20 milijardi kuna.

Novim je zakonom propisano da je  FINA dužna pokrenuti stečaj u tvrtkama koje su više od 120 dana. Među titvrtkama koje su u toj grupi je i 1.421 iz Primorsko-goranske županije s dugom većim od 1,2 milijarde kuna i ukupno 595 zaposlenih, što znači da u prosjeku  barem svaka druga tvrtka nema nijednog zaposlenog. U Istarskoj županiji u stečaj bi početkom jeseni trebalo, prema sadašnjem stanju, 1.413 tvrtki s dugom od 1,3 milijarde kuna i 508 zaposlenih.

No, stečajevi se  neće istovremeno otvarati u svim poduzećima koja su u blokadi duljoj od 120 dana. Zakon je odredio rok za svaku kategoriju, pa bi tako najkasnije dva mjeseca  od njegovog stupanja na snagu, stečaj  morao biti otvoren u poduzećima koja su u blokadi duljoj od tisuću dana. Iako će dio tvrtki do tada možda baš upasti u tu kategoriju, prema posljednjim podacima koje smo dobili od Ministarstva pravosuđa, taj je kriterij zadovoljavalo 7.619 poduzeća. U njima bi stečajni postupak trebao biti otvoren najkasnije do 1. studenoga.

Nakon toga  je predviđeno da u stečaj idu tvrtke koje su blokirane od 360 do tisuću dana, a takvih je 7.707 i u svima njima bi stečajni postupci trebali biti pokrenuti do 1. siječnja. Od Nove godine krenuli bi stečajevi u poduzećima blokiranim od 120 do 360 dana. Ako se u tu kategoriju zbog neplaćanja u sljedeća četiri mjeseca ne ugura velik broj novih tvrtki, ili ako oni koji sada zadovoljavaju te uvjete ne plate svoje obveze, od 1. siječnja do 1. ožujka sljedeće godine stečaj bi trebao biti pokrenut u više od tri tisuće i šesto tvrtki.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...