Početna - IZDVOJENO - Od jeseni tehnološki višak profesora
foto: web

Od jeseni tehnološki višak profesora

Do rujna ravnatelji moraju prilagoditi rad u školama, manjak sati nastavnici glazbenog, likovnog i tehničkog odgoja moći će nadoknaditi u izbornoj nastavi.

Novi pravilnik stupa na snagu u rujnu, ravnatelji će morati prilagoditi organizaciju rada u školama, a tada će se znati i koliko će biti prekobrojnih. Višak će se pojaviti kod nastavnika glazbene, likovne i tehničke kulture koji neće moći ispuniti normu. Omogućiti će se manjak sati u neposrednoj nastavi nadoknade izbornom nastavom, a ministarstvo je spremno verificirati nove izborne programe, primjerice dizajna, ako se pokažu kvalitetnima i ako za njih bude interesa među učenicima.

U redovnu nastavu su uvrštena dva sata razredništva tjedno, čime se učiteljima olakšava mogućnost realizacije pune norme. Učiteljima će se prvi puta priznati priprema za nastavni sat i to trideset minuta za pripremu sata razredne nastave i dvadeset minuta za pripremu sata u predmetnoj nastavi.

Pravi razlog tom pravilniku je pad broja upisanih učenika. U zadnjih pet godina broj učenika u osnovnim školama pao je za deset posto, a do školske godine 2017/2018. godine u predmetnoj nastavi doći će još do pada od 4,3 posto učenika. Već sada dvadeset posto nastavnika ne radi na puno radno vrijeme.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Veliko finale Petrove va Pojanah

Veliko finale Petrove va Pojanah! Predstava Casabianca ispunila je gledalište do posljednjeg mjesta. Nakon izuzetnog uspjeha, ova topla i duhovita ...