Početna - IZDVOJENO - Od nedjelje, 01. veljače, građani mogu podnijeti Gradu Rijeci zahtjeve za otpis duga
web

Od nedjelje, 01. veljače, građani mogu podnijeti Gradu Rijeci zahtjeve za otpis duga

Građani koji se nalaze u blokadi, a koji ispunjavaju uvjete za otpis duga, moći će od 1. veljače Gradu Rijeci i komunalnim društvima podnositi zahtjeve za otpis dugova, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Prema podacima FINA-e, u Rijeci je 10.460 blokiranih građana, koji duguju ukupno 772 milijuna kuna, od čega Gradu Rijeci 8,4 milijuna kuna.

Kako je kazao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je proteklog tjedna u Vladi potpisao sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, ukupni dug građana iznosi gotovo 30 milijardi kuna, od čega se 66 posto na odnosi na dug prema financijskom sektoru, a 12,4 posto prema središnjoj državi, što uključuje i jedinice lokalne i regionalne samouprave, kojima građani duguju oko 220,4 milijuna kuna. U Rijeci je blokirano 10.460 građana koji duguju oko 772 milijuna kuna, pa se po broju dužnika u odnosu na broj stanovnika Rijeka nalazi na trećem mjestu u državi, a po ukupnom iznosu duga na četvrtom mjestu, iza Zagreba, Splita i Osijeka. Od ukupnog duga, Riječani financijskom sektoru duguju 663 milijuna kuna, a središnjoj državi oko 100 milijuna kuna, od čega Gradu Rijeci 8,4 milijuna kuna.

Već  1. veljače u poslovnicama FINA-e i na njihovim mrežnim stranicama građani će moći provjeriti ispunjavaju li uvjete za otpis duga, s time da će od 1. veljače do 1. travnja pravo pristupa mjerama imati korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a tijekom preostala tri mjeseca, od 3. travnja do 30. lipnja, mjerama će moći pristupiti dužnici čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca, odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju u vlasništvu nekretninu osim one koja im služi za stanovanje te nemaju štednju. Ukupno se može otpisati 35 tisuća kuna, od čega se 25 tisuća kuna može odnositi na središnju državu, a 10 tisuća na ostale vjerovnike.

Obrasci  Zahtjeva, koji se mogu dobiti u FINA-i, podnose se u šalter sali komunalnih društava, Dolac 14, na šalteru Ri-stana za dugove koji se odnose na troškove objedinjene naplate troškova stanovanja te u šalter sali Grada Rijeke na Titovom trgu, ako se radi o nekoj drugoj vrsti dugovanja.

Naime, Grad Rijeka je u studenom prošle godine raspisao poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga s osnova kamata, na koji je do kraja 2014. godine pristigao 331 zahtjev te otpisano 434 tisuće kamata, uz naplatu oko milijun kuna glavnice. Također, Grad Rijeka je već otpisao 554 tisuća kuna potraživanja građanima koji su ispunjavali socijalne uvjete slične onima iz sporazuma potpisanog s Vladom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...