Početna - IZDVOJENO - Nove cijene goriva
Tankanje goriva
foto: web

Nove cijene goriva

Eurosuper BS 95 najviše može stajati 10,31 kunu, što je 14 lipa više od dosadašnjih 10,17 kuna. Eurosuperi 98 i 100 poskupjet će za 15, odnosno 16 lipa po litri te će se umjesto dosadađnjih 10,47 kuna, prodavati po 10,62 kune, odnosno 10,83 kune umjesto dosadašnjih 10,67 kuna.

Iako je 1. siječnja ukinut Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena derivata, a naftnim kompanijama se dopušta da same odlučuju o cijeni, to još uvijek nije moguće.

OBRAZLOŽENJE:

Ministarstvo gospodarstva je u ponedjeljak na svojim službenim stranicama obrazložilo kako je nacrt prijedloga Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata usvojen na 129. sjednici Vlade 5. prosinca prošle godine, nakon čega je upućen u Sabor.

– Obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja 2014. novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Hrvatskom saboru Zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno – istaknuli su iz ministarstva.

Podsjetili su i kako se tržište nafte i naftnih derivata više otvorilo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Osim toga, napominju i da će Vlada moći uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, u slučaju velikih poremećaja na tržištu.

I: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...