Početna - IZDVOJENO - Odličje Republike Italije Olegu Mandiću

Odličje Republike Italije Olegu Mandiću

U opatijskoj Gradskoj vijećnici održana je svečanost uručenja ordena Reda Stella d’Italia

Ordenom Reda Stella d’Italia predsjednik je Republike Italije Sergio Mattarella odlikovao Opatijca, publicista, povjesničara i novinara  Olega Mandića za dugogodišnju aktivnost na promicanju prijateljskih odnosa i veza s Italijom na području kulture i obrazovanja. Odlikovanje gospodinu Mandiću uručio je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri. Oleg Mandić široj je javnosti poznat i kao “posljednji dječak koji je napustio zloglasni nacistički logor Auschwitz.

Njegovo bogato životno iskustvo, nastalo baš zbog Auschwitza i unatoč Auschwitzu, urodilo je bogatom društvenom aktivnošću u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednjih godina osobito je čest gost bio upravo u Italiji gdje je imao predavanja na javnim tribinama po školama, fakultetima i gradskim vijećnicama  ouniverzalnim vrijednostima antifašizma.

Za svoj je rad dobio i nagradu za životno djelo Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, brojna državna odlikovanja, potpuno zasluženo, kao i Orden Republike Italije. Stoga se ponosimo našim Opatijcem Olegom Mandićem te ćemo mu i dalje svesrdno pomagati u njegovom radu na promociji antifašizma i zalaganju za jednakost među ljudima, naglasio je gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...