Početna - ZABAVA - Odlično riješenje za hranu kojoj je istekao rok dolazi iz Danske
hrana

Odlično riješenje za hranu kojoj je istekao rok dolazi iz Danske

Za razliku od Hrvatske, koja se prema hrani koju kupujemo u trgovinama ne odnosi ni najmanje kako bi trebala (hint na salmonelu, prepakiranu hranu kojoj je odavno istekao rok trajanja, beznačajne opomene tim istim trgovcima, a bilo bi tu još mnogo toga neispravnog i opasnog po zdravlje) ističe se Danska.

Naime u danskoj se prema hrani odnose vrlo ozbiljno, a tako i shvaćaju problem bacanja hrane, a pr tom misle i na zdravlje svojih građanja. Danci u 5 godina smanjili bacanje hrane za 25%!

Tu možemo istaknuti jedan od projekata koji su zaslužni za to, a to je WeFood, koji je nedavno otvorio svoj drugi dućan. Riječ je artiklima  koju supermarketi ne mogu prodati jer je prošao rok trajanja, robu s neispravnim deklaracijama ili oštećenog pakiranja. Supermarketi takvu robu doniraju, te je WeFood potom prodaje u pola cijene, a novac ide u humanitarne svrhe. Malo iznad ste pročitali kako isle na zdravlje i sigurnost građana? U pitanju je i dalje roba sigurna za konzumiranje, sve u skladu s danskim zakonima, ali je izgubljena prodajna vrijednost i trgovcima se više isplati donirati. Doniraju i sami proizvođači, kao i uvoznici. Ponuda u WeFood dućanima mijenja se na dnevnoj bazi, ovisno o tome što dobiju, tj. ovisno o donacijama.

Građani su dućane u Kopenhagenu i Norrebru odlično primili te nema sumnje kako će se otvarati još dućana u budućnosti. Dio prihoda od prodaje troši se na regrutiranje volontera, s posebnim fokusom na ranjive grupe poput izbjeglica i ljude s poteškoćama u kretanju.

Nisu Danci jedini koji ozbiljno djeluju u s vezi problema bacanja hrana, a koji je ozbiljno aktualan zadnjih nekoliko godina, i Britanci imaju svoj The Real Junk Food Project u Leedsu, gdje je naglasak na pomoći siromašnima, a kupci plaćaju artikle koliko žele, poput donacija.

I kod nas je nedavno tovoren Food Outlet, kojem se prodaje štok, odnosno  višak robe proizveden u tvornicama, lom (oni proizvodi koji su oštećeni u proizvodnji ili kojima nije dobra ambalaža i rok roba – proizvodi pred istek roka trajanja).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...