Početna - GOSPODARSTVO - Održan 3. međunarodni Invest forum
Katalog za investitore
web

Održan 3. međunarodni Invest forum

Ove godine je moto foruma bio “Mi nudimo mogućnosti”, a održan je prošli tjedan 6. i 7. studenog u Opatiji. Svim su  zainteresiranim investitorima prezentirane mogućnosti ulaganja na području Primorsko-goranske županije i Rijeke. Forum, čiji je ovogodišnji zemlja partner Republika Italija, organizirali su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka u suradnji s Gradom Opatijom i Agencijom za investicije i konkurentnost.

Ivo Josipović, predsjednik RH rekao je da smo ovdje da one dobre stvari koje činimo i koje možemo činiti ponudili našim prijateljima, ljudima koji su spremni uložiti u Hrvatsku i ovu županiju. “Znamo da su investicije preduvjet svakog gospodarskog uspjeha i upravo zato puno je poteza povučeno da se privuku investitori. To ne ide uvijek lako. Znamo sve slabosti investicijske klime, znamo što moramo učiniti da bi bilo bolje, ali danas smo ovdje da istaknemo ono dobro što možemo učiniti da bi se investicije potaknule i otvorile nova radna mjesta”, rekao je predsjednik. U ime zemlje partnera, pozdravnim govorom obratila se i veleposlanica Republike Italije u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandro.

Govoreći o trećem izdanju Invest foruma, Župan Zlatko Komadina je rekao da interes raste, budući da je ovogodišnji Forum okupio preko 300 sudionika, te da je ostvaren pomak u privlačenju investitora i boljem razumijevanju područja na koje dolaze.
“U našem slučaju to su brownfield investicije, širenje postojećih pravnih subjekata kao što su hotelske investicije u Opatiji, Lošinju i Crikvenici. To su većinom privatne investicije, kao na primjer u Jadran galenski laboratorij, ali i javne investicije kao projekt Zagrebačke obale”, rekao je Komadina.
Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović kazao je kako Grad Rijeka ima vrlo jasan stav o investicijama.  “Poznato je da nas jedino nove investicije mogu izvući iz ekonomske krize. Nove investicije ostvaruju nove pozitivne učinke: nova radna mjesta, nove dohotke, novu potrošnju, novu potražnju, a sve to opet poziva na nove investicije – jer investicije su ključ našeg razvoja, a vrata samo treba otključati,” kazao je zamjenik riječkog gradonačelnika Filpović, posebno naglasivši kako je Grad Rijeka servis svim investitorima te da sa svojim ljudima, znanjima i kapacitetima može pratiti investitore u svim fazama razvoja njihovih ideja i projekata.

Na Forumu su kroz panel rasprave prezentirani projekti od posebnog interesa za Grad Rijeku zanimljivi investitorima. Tako je na investiranje u izgradnju Kliničkog bolničkog centa Rijeka pozvao ministar zdravlja Siniša Varga, a predsjednik lučke uprave Vlado Mezak upoznao je potencijalne ulagače s projektom Rijeka Gateway.
U svojim uvodnim riječima, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić rekao je da je Grad Opatija, unatoč gospodarskoj krizi, nastavio s realizacijom svih planiranih projekata. “Pravovremeno smo donijeli prostorne planove, gradski katastar nekretnina i pokrenuli izgradnju infrastrukture. U to je uloženo 200 milijuna kuna”, rekao je gradonačelnik Dujmić.

Svi projekti koji mogu biti zanimljivi ulagačima opisani su u Katalogu za investitore, koji je pripremljen na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, a pripremljena je i posebna brošura/letak o poslovnim zonama, te letak projekta novog Kliničkog bolničkog centra Rijeka. U Katalogu za investitore ponuđeno je osamdesetak projekata vrijednih oko 10 milijardi eura.

Ovogodišnji Forum organiziran je s ciljem okupljanja što više poslovnih ljudi i zainteresiranih investitora iz Italije ali i inozemstva, predstavnika gradova i regija prijatelja, poslovnih udruženja, predstavnika tvrtki koje su već investirale u Hrvatsku, kao i predstavnika ministarstava, banaka i institucija koje promiču ulaganja i razvoj poslovanja.
Drugi dan Foruma, 7. studenog 2014., odvijao se kroz plenarne sjednice u nekoliko tematskih cjelina i dva panela kroz koje će su predstavljene mjere i poticaji ulaganja, zakonodavni okviri za ulaganja, projekti od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, te primjeri dobre prakse, a na kojima su sudjelovali ministri i predstavnici hrvatskih i talijanskih ministarstava. Drugog dana Foruma organizirani su, po prvi puta, i bilateralni poslovni razgovori (B2B).

Prvog dana Foruma sudionici su obišli lokacije projekta Rijeka Gateway, među ostalim Deltu i Porto Baroš, prostor na kojem se planira graditi novi Klinički bolnički centar Rijeka, kao i Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci. Također, u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci u organizaciji Veleposlanstva Republike Italije u Republici Hrvatskoj održan je koncert talijanskih pijanista.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...