Početna - IZDVOJENO - Održan forum Mladi u poduzetništvu
mladi u poduzetnistvu
web

Održan forum Mladi u poduzetništvu

U Centru tehničke kulture Rijeka na održanom forumu Mladi u poduzetništvu okupilo se tridesetak mladih osoba koje su mogle saznati kako se uključiti u rad Startup Inkubatora Rijeka,  riječke coworking zajednice, mjerama samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i korištenju kredita za mlade poduzetnike Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Forumom Mladi u poduzetništvu, Centar tehničke kulture Rijeka se uključio u Globalni tjedan poduzetništva koji se ove godine obilježava u 140 zemalja svijeta od 17. do 23. studenog.

Na početku foruma predstavljen je projekt Mi znamo kako, koji CTK Rijeka provodi drugu godinu za redom uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Partneri na projektu čija je glavna aktivnost edukacija u području novih tehnologija,  društvenog poduzetništva, odnosa s javnošću i projektnog menadžmenta, su: Društvo za kibernetiku psihoterapije, Udruga za promicanje projektne kulture EU klub, Regionalna razvojna agencija Porin, Klaster za eko društvene inovacije i razvoj – CEDRA HR. Upisi u besplatnu edukaciju, koja se sastoji od 9 modula, traju do nedjelje 23. studenog 2014. u ponoć, a više informacija možete pronaći na Internet stranici CTK Rijeka.

Vlasta Linić, viša savjetnica za pravne poslove i razvoj poduzetništva Odjela gradske uprave za poduzetništvo, predstavila je rad Startup Inkubatora Rijeka. Prisutni su mogli saznati na koji način on funkcionira, kako ući u Startup Inkubator, kakva je mentorska podrška, a više o svom iskustvu tijekom inkubacije ispričao im je produkt dizajner Niko Crnčević koji je ovaj oblik poduzetničke infrastrukture koristio za svoje dvije poslovne ideje.

O coworking zajednici u Rijeci, okupljenima je govorio Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu. Pročelnik je zapravo predstavio prostor unutar kojeg će se coworking zajednica okupljati, koji Riječani i Riječanke poznaju kao prostor bivšeg Bernardija. U tom prostoru istovremeno će moći raditi 30-40 pojedinaca, nezavisnih profesionalaca u području kreativnih industrija.

Sonja Jurhan Pleše hrabro je, prije nešto više od godinu dana, krenula u poduzetničke vode pokrenuvši s partnerom EKO dječje radionice. Pritom je koristila Mjere samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Podijelila je svoje iskustvo, te se pohvalila da su povećali broj zaposlenih osoba sa dvije na tri te činjenicom da imaju nove planove za budućnost.

O samim Mjerama za samozapošljavanje više je govorio Gordan Radović, savjetnik za samozapošljavanje područnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radi se o poticaju od 25.000,00 kn koji se može tražiti za početno ulaganje u poduzeće.

Zatim su okupljeni mogli saznati više informacija o programima Europske unije – EaSI i Erasmusu za mlade poduzetnike. O tome je govorio Željko Marković, EURES savjetnik područnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Za kraj su mladi mogli saznati kako koristiti kredite Hrvatske banke za obnovu i razvoj ako su mladi poduzetnici, poduzetnici početnici ili žene poduzetnice. Kredite HBOR-a je predstavila voditeljica područnog ureda Vesna Bartolović.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...