Početna - IZDVOJENO - Održan Okrugli stol o zapošljavanju u županiji
okrugli stol

Održan Okrugli stol o zapošljavanju u županiji

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat te viša stručna suradnica za poticanje i razvoj poduzetništva Odjela za poduzetništvo Maja Kordić sudjelovali su u Okruglom stolu na temu zapošljavanja što je održan u sjedištu Primorsko-goranske županije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava.

Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava na čelu s ministricom dr. Nadom Šikić predstavili su provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj, kao i mogućnosti koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., iz kojeg je ove godine za zapošljavanje osigurano 1,9 milijardi eura.

„Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji došli smo predstaviti jedan u nizu projekata koji se zove ‘Socijalno poduzetništvo’. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava se zaista potrudilo povući sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a sada prezentiramo građanima svih županija svoj rad i mogućnosti te na koji način se mogu aplicirati projekti za povlačenje sredstava iz Europske unije“, rekla je ministrica Šikić, dodajući kako su u Rijeci naišli na izrazito dobar odaziv. Istaknula je kako je Rijeka već pokazala jako dobro iskustvo vezano za povlačenje sredstava iz EU fondova i zapošljavanje, što pokazuje i indeks razvijenosti.

Međutim, i u PGŽ-u, kao i u drugim županijama, istaknula je ministrica, ipak postoji neusklađenost između ponude i potražnje, odnosno na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje postoji veliki broj dugotrajno nezaposlenih osoba. Aktivnim mjerama politike se taj broj pokušava smanjiti i prilagoditi ih tržištu rada. Najavila je također da se u budućnosti planiraju stipendirati obrtnička zanimanja, ali i pet deficitarnih zanimanja iz visokog obrazovanja.

Pomoćnik ministrice Mario Bebić održao je prezentaciju o aktivnim mjerama zapošljavanja koje se provode u Rijeci i Primorskoj-goranskoj županiji te iznio podatke riječkog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti. Aktivnom politikom zapošljavanja u PGŽ-u je obuhvaćeno oko 2.900 korisnika, najviše kroz programe stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Osim toga, kroz sedam glavnih projekata provode se i mjere osposobljavanja za informatička zanimanja, javne radove, daju potpore zapošljavanje i samozapošljavanje itd.

O sredstvima iz Europskog socijalnog fonda ove je godine osigurano deset puta više novca nego u ranijim razdobljima, rekla je pomoćnica ministrice Katarina Ivanković-Knežević, a trenutno su za izravnu dodjelu sredstava otvorena tri natječaja: za osiguravanje pomoćnika u nastavi (80 milijuna kuna), za poticanje društvenog poduzetništva (27 milijuna kuna) te za promicanje volontiranja (27 milijuna kuna). Predstavljajući i niz drugih natječaja čija je priprema u završnoj fazi, pozvala je jedinice lokalne i reginalne samouprave te organizacije i institucije da se na njih i prijave.

Uoči posjeta Primorsko-goranskoj županiji, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić otvorila je radionicu na Filozofskom fakultetu vezano za prijavljivanje na prvi u nizu natječaja za društveno poduzetništvo u Republici Hrvatskoj. Potom je održan sastanak s predstavnicima Primorsko-goranske županije, predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem te pročelnicama UO za socijalnu politiku i mlade Dragicom Marač i UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melitom Raukar, i to na temu nezaposlenosti, projektima i mjerama koji se provode radi poticanja zapošljavanja te položaju nezaposlenih na tržištu rada.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...