Početna - IZDVOJENO - Održana procesija „Za Križen“ i bez Andreja Plenkovića

Održana procesija „Za Križen“ i bez Andreja Plenkovića

Procesija „Za Križen“ na središnjem dijelu otoka Hvara vjerska je i tradicija pučke pobožnosti duga 500 godina ili cijelih pola milenija, a uvrštena je u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta. Počinje u noći Velikog četvrtka kada se u župnim crkvama Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske nakon župnikove propovijedi ustroje procesije koje tijekom noći ophode sve župne crkve u navedenim mjestima, i nakon oko osam sati hodnje u kontemplaciji ili „molitvi srca“ u sam cik zore Velikoga petka – spomendana Isusove muke i smrti vrate križ u polazište odnosno matičnu crkvu.

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Nakon uvrjede i poniženjâ kršćana Istanbulskom konvencijom i destrukcije kršćanske antropologije rodnom ideologijom, Marakeškog sporazuma, krađe narodne volje te demokratskog i ustavnog prava poništenjem dviju referendumskih inicijativa, kršenja ljudskih i građanskih prava i sloboda, suspenzije demokracije nametanjem autoritarnog režima odnosno sustava autoritarizma, gaženja slobode i ponosa hrvatskoga naroda itd.; latentno
agresivno, neetično i nehumano ponašanje te isto takvu političku i društvenu praksu sublegitimni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković-Bevc nastavio je blasfemičnim odnosno bogohulničkim djelovanjem i svojom nazočnošću povrijedio vjerničke osjećaje i procesiju „Za Križen“ i Muku Gospodina našeg Isusa Krista! Nedostajao mu je u tome samo pobratim u licemjerstvu i izvršitelj njegovih antidemokratskih naputaka ministar Lovre Kuščević-Farizej.

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Pilat pere ruke … (Matej, 27, 24)
Tako je to bilo na Veliki četvrtak i Veliki petak prošle 2019. – iz današnjeg motrišta sretne godine! Jer, ova je godina svima a poglavito kršćanima donijela veliko iskušenje – pandemiju koronavirusa koja je ugrozila i tu 500 godina dugu tradiciju procesije uoči i na sâm spomendan Muke Gospodinove. No unatoč svemu tome procesija se ipak održala, što je velika utjeha kršćanima iako radi zaštite od virusne pošasti sa simboličnim brojkom pratitelja križonoša i bez vjerničkog puka zbog epidemiloških mjera prevencije. Druga je pak utjeha vjernicima što ove godine nije bilo „soli na rane“ i poniženja, jer u procesiji „Za Križen“ nije bilo i lažnog katekumena – Andreja Plenkovića-Bevca!

Autor: Erih Lesjak
Foto: Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sutra u Matuljima akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa, sutra, 24. rujna organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je sjajna prilika za sve one koji ...