Početna - IZDVOJENO - Održano “big game fishing” natjecanje u Kvarnerskom zaljevu

Održano “big game fishing” natjecanje u Kvarnerskom zaljevu

Zagrijavanje za nadaleko poznati 13. po redu kvarnerski lov na veliku ribu BIG OM započelo je Županijskim prvenstvom u Njivicama na Plavoj terasi, a sve uz logističku potporu partnera Hotela Njivice.

Big game fishing natjecanja diljem Jadrana gase radi nedostatka interesa kako posada tako i posjetitelja, ali Klub za sportski ribolov na moru Big Om bilježi pojačano zanimanje i za jednodnevna regionalna natjecanja. Na natjecanju je sudjelovalo čak petnaest posada s otoka Krka, iz Kraljevice, Rijeke i Opatije te dvije slovenske posade čiji su članovi dugogodišnji članovi omišaljskog Kluba Big Om.

Tuna je zamijećena na većim dubinama, vrtjela se ispod brodova i izazivala ribolovce, natjecatelji su se praktički natjecali tko će veću tunu snimiti, ali ovaj put samo na echo sonderu. Zagrizla je samo jednom i vrlo brzo odnijela ješku mladoj omišaljskoj posadi. – S obzirom na to da su tune viđene, nadali smo se da ćemo barem jednu uloviti. Šteta što je ova pobjegla, ali riječ je o mladoj omišaljskoj posadi koja još uvijek uči. Ova natjecanja organizirana su upravo radi njih, s ciljem animiranja mladih domaćih ljudi, educiranje, stjecanje vrijednih iskustava i razvijanje ribolovnih vještina, a sve u cilju promocije ove atraktivne discipline koja spaja sport, tradiciju, kulturu i način života primorskog kraja, rekao je predsjednik KSRM-a BIG OM Tomo Sparožić dodavši kako je na štapu bio jedan pas lisica koji je propisno pušten u morsku divljinu.

Sljedeće županijsko natjecanje je u Kraljevici 10. i 11. kolovoza i bit će to posljednja priprema za BIG OM koji je na rasporedu posljednjeg kolovoškog vikenda. Ujedno je to i posljednja priprema ekipama za međunarodni kup BIG OM koji je Omišalj isprofilirao u nezaobilaznu jadransku big game fishing destinaciju, uz Dubrovnik i Poreč.

Kao i lani u ovom periodu zamijećen je isti fenomen: tuna je na Kvarneru prisutna, ali još uvijek ne u velikom broju, a one koje su ovdje ne grizu ješku. Stručnjaci sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji su u Omišlju boravili radi znanstvenog lova na tunu objasnili su kako je „kvaka” u mriješćenju tune koja radi toga napušta jadranske vode i migrira u Mediteran. Prof. dr. sc. Ivan Katavić, dr.sc. Leon Grubišić, dr. sc. Vjekoslav Tičina te mag. Josip Maleš sklopu projekta monitoringa vremenske i prostorne rasprostranjenosti tune različitih veličina u Jadranu i mriješćenja pratili su znanstveni lov na tunu upriličen u akvatoriju Kvarnera i Kvarnerića koji je organiziran upravo u tu svrhu, a rezultirao je ni jednim zagrizom tune. – Znanstveni rezultat je i kad se tuna ne ulovi. To potvrđuje našu tezu da su se radi mrijesta premjestile u Mediteran te su sada u fazi povratka. Otprilike su negdje na srednjem Jadranu, rekao je dr. sc. Leon Grubišić te objasnio kako se pojačani monitoring tuna provodi radi mogućih promjena kvota izlova, navodi se u priopćenju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

CJELOVEČERNJI PROGRAM UABA LIBURNIJE U LIPI

U petak 15. veljače s početkom u 17.00 sati, u Memorijalnom centru Lipa pamti održat će se cjelovečernji program Udruženja ...