Početna - IZDVOJENO - Oliver Frljić od srpnja više neće biti intendant, ali ostaje u Rijeci
HNK Ivana pl. Zajca
foto: HNK Ivan pl. Zajc

Oliver Frljić od srpnja više neće biti intendant, ali ostaje u Rijeci

Kazališno vijeće HNK “Ivan pl. Zajc” utvrdilo je da će Oliver Frljić će s mjesta intendanta u srpnju ove godine prijeći u tim za realizaciju projekta EPK, a za vođenje Kazališta do izbora novog intendanta, Gradskom vijeću bit će predložen Marin Blažević, dosadašnji ravnatelj opere.

U priopćenju HNK Ivana pl. Zajca poslanom nakon današnje sjednice Kazališnog vijeća ističu da je u okviru pripremanja kandidature za Europsku prijestolnicu kulture Oliver Frljić, kao jedan od članova riječkog EPK tima, bio zadužen za koncipiranje kazališnog programa pri čemu je osmišljena suradnja s nekim od najznačajnijih europskih redatelja, skupina i institucija: Rimini Protokoll, Jan Lauwers i Needcompany, Oskaras Koršunovas te Krystian Lupa – imena čiji rad je europska kazališna publika odavno prepoznala i honorirala, redovite goste najznačajnijih europskih festivala i kazališnih kuća, stoji u priopćenju.

Kada je Rijeka dobila titulu Europske prijestolnice kulture tada je dobila i obavezu realizacije tih suradnji. “S obzirom na zahtjevnost i ozbiljnost ove programske linije unutar EPK projekta, ali i s obzirom na odgovornost koju zahtijeva funkcija intendanta nacionalnog kazališta, Oliver Frljić svoj će rad u Rijeci nastaviti u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, odnosno na pripremi i realizaciji teme nazvane “Podijeljeni gradovi” koja u prijavnoj knjizi kandidature predstavlja okosnicu trećeg programskog pravca “Doba moći”, navodi se u priopćenju.

To neće značiti i prekid njegove suradnje s HNK Ivana pl. Zajca, tvrde iz Kazališta i dodaju da će upravo u okviru realizacije EPK programa biti ispunjen cilj druge sezone HNK – internacionalizacija kazališta. “Svojim dosadašnjim intendantskim radom, Oliver Frljić revidirao je koncept nacionalnog kazališta, a s dr. sc. Marinom Blaževićem kao bliskim suradnikom pokazao je da nacionalno kazalište ne mora biti muzej sjećanja na izmaštanu nacionalnu prošlost, već da može aktivno promišljati društvenu zbilju u kojoj djeluje”,

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...