Početna - AUTOMOTO - Oni voze i brže od 400 km/h
Foto: web

Oni voze i brže od 400 km/h

Na svijetu je samo šest automobila koji su probili magičnu granicu od 400 km/h maksimalne brzine. Realno, takvih modela je osjetno više, no mnogi nisu testirani pa se ne nalaze na ljestvicama najbržih. Problem pri testiranjima visokih brzina je nedostatak adekvatnih pista. Zbog toga je aktualni rekord Hennessey Venom GT postavio na NASA-inoj pisti za slijetanje Space Shuttlea. Rekord za cestovne automobile sada iznosi 435 km/h, no to bi se moglo vrlo brzo promijeniti jer već nekoliko proizvođača koji su najavili kako njihovi aktualni modeli postižu i 443 km/h čeka priliku za doazivanje istog.

Bugatti Veyron, 2005.godine je kao prvi cestovni automobil, probio granicu od 400 km/h. Tada su mnogi pomislili da je to kraj utrke za brzinom. No to je bio samo početak. Ispod njega su se nizali automobili manje poznatih proizvođača, kojima očito nije bio problem nositi se sa skupim Volkswagenovim projektom Bugatti. To je napokon rezultiralo i skidanjem Bugattija s trona. Novi najbrži je teksaški Hennessey Venom GT, koji je na pisti NASA-ina Kennedy Centra nedavno postigao 435,4 km/h. Osim toga on je s nevjerovatnih 13,63 sekundi od 0 do 300 km/h trenutni svjetski rekorder u ubrzanju.
Venom ima 1261 KS, a sljedeći je na listi SSC Ultimate Aero s 1199 KS, koji postiže 414 km/h. Primjerice Koenigsegg CCXR ima 1018 KS, a prerada Porschea 911, 9ff GT9, čak 1140. U obzir su se uzeli samo službeno potvrđeni brzinski rekordi cestovnih automobila koji su se našli u prodaji.
Ostali u skupini brzih automobila prema stužbenim potvrdama su Saleen S7 TT koji postiže brzinu od 399 km/h, slijedi ga Koenigsegg CCX s brzinom od 389 km/h. Tu je i McLaren F1 s brzinom od 386 km/h te TVR Carbera Speed 12 s brzinom od 386 km/h.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...