Početna - IZDVOJENO - Op Art ove godine posvećen je ženama i ženskom tijelu kao mediju
op-art-festival

Op Art ove godine posvećen je ženama i ženskom tijelu kao mediju

Umjetnički festival Op Art održat će se u subotu, 20. svibnja u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Kako su istaknuli organizatori, ovogodišnji festival posvećen je ženama, a program će započeti u 19 sati predstavljanjem knjige Ružice Šimunović „Tijelo u dijalogu, ženske performativne prakse u Hrvatskoj“.

– U knjizi koja je svojevrstan pregled ženskog performansa od 1970-tih do danas, a pisana u formi intervjua, zastupjleno je dvadeset hrvatskih umjetnica performansa , između kojih je svoje mjesto našla i svestrana umjetnica Tajči Cekada, s kojom nastavljamo drugi dio Op Arta, kazali su organizatori.

Izložba pod nazivom ”Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama” otvorenje će doživjeti u 20 sati, nakon čega slijedi plesni performans „ Mrtvo vrijeme“, umjetničke organizacije Kabinet.

Čekadina fotografska izložba „Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama“ uprizoruje stanje društva kroz refleksiju (su)života biljaka i bespuća birokracije tih istih ustanova, odnosno gubitak motivacije i venulost pod anonimnim autoritetima, te „čekanju“ kao jednoj od inherentnih aktivnosti društvenih i ekonomskih relacija moći i društvenih podjela. Na „čekanje“ se nastavljamo s plesnim performansom „Mrtvo vrijeme“ Umjetničke organizacije Kabinet, na čelu sa Ivanom Kalc i njenim plesačicama; Kristina Žuvela, Sanda Hunjak, Tereza Korošec, Nika Krajnović, Marta Slaviček, Fanni Tutek Hajnal i Tajči Čekada, kazali su organizatori.

Program završava koncertom elektronsko-eklektičnog dua MED u kojem sudjeluju Marta Slaviček i Saša Matić, te druženjem na terasi terasi umjetničkog paviljona Juraj Šporer uz domjenak i degustaciju vina.

– Osim poveznica među najavljenim umjetnicama , ovogodišnji OpArt festival bavi se ženskim tijelom kao medijem, tijelom kao društvenim konstruktom, te inzistira na političkoj vidljivosti žena. Danas kada se vrtoglavo vraćamo unazad , kada se poput sedamdesetih za vrijeme Crnog vala pokušavaju cenzurirati umjetnički radovi, kada se pitanje abortusa dovodi u sve fragilniju poziciju, smatramo da je bitno progovarati iz ženske pozicije. Pozicije koja je još uvijek „na čekanju“ i kojoj se kroz legitimizaciju viših patrijarhalnih političkih instanca opetovano gubi glas, zaključili su organizatori festivala Op Art.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preuređenje trga i šetnice u Iki

Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je ...