Početna - IZDVOJENO - Opasna revolucija 3D printanje
3D printer
foto: AP Photo/Jae C. Hong

Opasna revolucija 3D printanje

3D printeri bi mogli tržište osvojiti puno brže nego što je to bio slučaj s optičkim pisačima jer je rezultat njihovog rada konkretan i opipljiv proizvod za čije korištenje ne trebate nikakvih posebnih preduvjeta. Sadržaj koji se mogao naći na optičkim medijima bio je ograničen na računalne programe i ono što se lako digitalizira (slike, glazba, filmovi, knjige, stripovi). 3D printeri nemaju te granice, uz pomoć njih se može oblikovati bilo kakav predmet. Potreban vam je samo model u digitalnom obliku. Ako isti ne postoji možete ga pokušati napraviti uz pomoć jednog drugog uređaja: 3D skenera.

Vijesti o 3D printerima tek se plaho provlače po tech rubrikama, ali uskoro bi mogli donijeti promjene koje će utjecati na klasične proizvode i stanje na tržištu.

Moći ćete isprintati oružje u vlastitoj kući!

Amerikanci su pokrenuli ‘Wiki Weapon Project‘ s kojim će financirati printanje oružja putem 3D printera.

Način na koji ljudi nabavljaju oružje uskoro bi se mogao radikalno promijeniti te bi u budućnosti pištolje i puške mogli printati iz kuće – sve što će biti potrebno za jedan pištolj bit će nacrt za printanje tog pištolja koji će se moći nabaviti na internetu, 3D printer i eventualno neki dodatni dijelovi koji će se jednostavno moći nabaviti putem interneta.

Ne treba niti napominjati kakve sve velike opasnosti prijete ako uskoro 3D pritanje oružja postane svakodnevnica i ako svatko bude mogao napraviti vlastiti pištolj i pušku i koristiti ih bez ikakve prethodne liječničke ili policijske dozvole.

Iz Kine bi mogao doći prvi pravi udar. Jeftini 3D printeri i jeftini modeli za njih. Umjesto čekanja pošiljke tjednima i strahovanja od carine dovoljno će biti par sekundi za download.

3D printeri bi mogli postati rješenje za rezervne dijelove koji se teško nabavljaju ili više ne proizvode. Eto nove poslovne prilike za naše poduzetnike. Umjesto reindustrijalizacije trebalo bi karte baciti na nove tehnologije i nove mogućnosti jer u starim igrama sve karte su već podijeljene.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...