Početna - IZDVOJENO - Opatija je treći grad u Hrvatskoj po ulaganju u kulturu prema broju stanovnika

Opatija je treći grad u Hrvatskoj po ulaganju u kulturu prema broju stanovnika

Portal Gradonačelnik.hr prenosi kako je Opatija treći po redu grad u RH u kojem se izdvajaju značajna sredstva za projekte i programe u kulturi

Grad Rijeka je ove godine domaćin projektu Europske prijestolnice kulture a grad partner je Opatija pred kojom je trenutačno također niz priprema.

Promatraju li se izdvojena proračunska sredstva u odnosu na broj stanovnika, Opatija je visoko na trećem mjestu. U tom je gradu 2018. za kulturu po stanovniku izdvojeno 1.107,96 kuna.

– Naš je cilj da Opatija ne bude samo turistički grad već i grad kulture u koji posjetitelji dolaze zbog raznih kulturnih manifestacija, od onih visoke kvalitete do lokalnih događaja iznimno važnih za očuvanje kulturnog identiteta zavičaja. Kada govorimo o ulaganju u kulturu treba sagledati širu sliku, kulturu ne možemo doživljavati kao trošak, postoje komercijalno isplativi događaji, kao i oni koji to ne mogu biti, a vrlo je važno da se održavaju.

Grad Opatija podržava djelatnost svojih ustanova u kulturi, osobito Festivala Opatija koji organizira kvalitetan cjelogodišnji program. Isto tako podupiremo projekte Hrvatskog muzeja turizma, Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin“, kao i udruga koje se bave kulturnim amaterizmom, kako u gradu, tako i u zaleđu Opatije.

Grad Opatija partner je Grada Rijeke u zahtjevnom projektu EPK 2020. Opatija se u projekt uključila i programski, kroz dva programska pravca: Lungomare i 27 susjedstava te smo za ostvarenje tih programa ove godine proračunski izdvojili 150 tisuća kuna, dok će se najviše kulturnih sadržaja dogoditi upravo iduće 2020. godine kada će Rijeka i ponijeti tu laskavu titulu.

Za Hrvatski muzej turizma 2018. godine izdvojili smo oko 1,5 milijuna kuna, za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Viktor Car Emin 2,9 milijuna kuna, za Festival Opatija 10,4 milijuna kuna, a za programe najrazličitijih udruga i javne potrebe u kulturi 1,2 milijuna kuna. Redovito ulažemo i u održavanje infrastrukture. Posebno smo ponosni na naš Centar Gervais, sagrađen 2017. koji je postao opatijski hram kulture u punom smislu. No, Grad Opatija brine i o Ljetnoj pozornici, Domu Liburnija, Domu Zora i Domu Veprinac koji se upravo obnavlja– prokomentirao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Preuzeto s: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Bernardić podnio ostavku, Komadina v.d. predsjednika SDP-a

Nakon katastrofalnog izbornog rezultata na jučerašnjim izborima predsjednik SDP-a Davor Bernardić preuzeo je odgovornost za poraz na izborima i podnio ...