Početna - IZDVOJENO - Opatija: Najopasniji su pješački prijelazi kod škola!
pješački
foto:pexels

Opatija: Najopasniji su pješački prijelazi kod škola!

Analiza prometno opasnih pješačkih prijelaza u neposrednoj blizini škola u PGŽ-u pokazala je da su prometno najugroženiji učenici opatijske i matuljske osnovne škole. Tako su u posljednjih pet godina u blizini opatijske škole “Rikard Katalinić Jeretov” registrirane 22 nesreće, a u Matuljima, u blizini škole “Dr. Andrija Mohorovičić” njih 21. Siguran put đaka od kuće do škole i obrnuto česta su tema roditeljskih sastanaka u obje osnovne škole, međutim na terenu su već godinama vidljivi tek minimalni rezultati. Mnogi roditelji zato najčešće posežu za onom najbezbolnijom mjerom – sjedaju u auto i dijete voze u školu, a rezultat su velike prometne gužve i brdo nervoznih vozača, piše Novi list.

U opatijskom slučaju roditelji su godinama uporno i intenzivno tražili da se kod pješačkih prijelaza u blizini škola postave “ležeći policajci”, međutim objašnjenje je svih godina isto – to se ne može učiniti jer je riječ o državnoj prometnici.

U međuvremenu uložilo se u vertikalnu i horizontalnu prometnu signalizaciju, no mnogi smatraju da je to nedovoljno.

– Brojne mjere za osiguranje sigurnosti koje je do sada poduzeo Grad Opatija na toj dionici, ovom su Analizom potvrđene kao ispravne i pohvaljene (velik broj dobre horizontalne i vertikalne signalizacije, radar brzine i zaslon koji pokazuje trenutnu brzinu vozila, niz stubišta s gornje i donje strane škole koja omogućuju da djeca do škole dolaze sigurno i izbjegnu prometnu cestu). Analizom se predlažu mjere. Od dugoročnih, to su izgradnja opatijske “treće” ceste i opatijske zaobilaznice, na kojim projektima rade i Grad Opatija i Hrvatske ceste, no rješenja se mogu očekivati kroz više godina.

Svakako tu spada i analiza izvodljivosti rekonstrukcije raskrižja, kako na Novoj cesti na spoju s Varljenskom cestom i ulicom M. Laginje, tako i na Ulici maršala Tita na spoju ceste za Sportsku dvoranu. Prije nekoliko dana smo u Hrvatskim cestama, Tehnička ispostava Rijeka imali zajednički dogovor s predstavnicima Hrvatskih cesta (Nova cesta je državna cesta D-66, i u nadležnosti je Hrvatskih cesta), Policijske uprave primorsko-goranske i Policijske postaje Opatija, te cestovne inspekcije oko preispitivanja prometnih rješenja na dionici Nove ceste od Slatine do iza Bille, te će temeljem dogovora s tog sastanka biti poduzeta privremena mjera smanjenja dopuštene brzine kretanja vozila s 50 na 40 kilometara na sat, a Hrvatske ceste će unutar 90 dana izraditi i elaborat kojim će se analizirati prometna rješenja i utvrditi mjere za moguća poboljšanja.

Na kraju, svima nama treba biti jasno da su najveći rizik za sigurnost prometa na Novoj cesti u prvom redu nesavjesni vozači koji ne poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i ograničenja brzine kretanja Novom cestom, što svakodnevno registrira i postavljeni radar – stoji u odgovoru pročelnika Grada Opatije Miljenka Ujčića.

Ravnateljica matuljske osnovne škole smatra kako je za bolju sigurnost učenika potrebno riješiti prometni kaos u centru Matulja. Smanjiti promet, pomaknuti autobusna stajališta i izgraditi šire nogostupe.

– Naš najveći problem je što škola nema okoliš. Djeca nemaju gdje izaći. Odnosno, na raspolaganju im je izuzetno mali prostor na veliki broj učenika. Na školskim odborima i vijećima roditelja raspravlja se često i o prometnoj situaciji oko škole. Dogovoreno je na nivou škole, s roditeljima, da djeca na odmoru ne smiju odlaziti po marendu preko ceste. Dopušta im se kretanje samo do trgovina koje su na istoj strani ulice na kojoj je i škola. Većinu djece roditelji voze u školu, a oni koji dolaze autobusom kod povratka kućama moraju prijeći pješački, međutim mislim da u centru Matulja nije problem u brzini kojom se kreću automobili, već u velikim gužvama.

Na školskom odboru razmišljalo se o mogućnosti postavljanja »ležećih policajaca«, no objasnili su nam kako na toj kategoriji ceste, na kojoj voze autobusi, nije dozvoljeno postavljanje takve prometne prepreke. Sada nakon ove analize, iz policijske uprave poslali su nam i neka rješenja – ističe ravnateljica OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« Astrid Massari, navodeći kako bi pomogao i dnevni angažman prometnog redara.

Načelnik Matulja Mario Ćiković kaže kako će se većina problema otkloniti u fazi uređenja centra Matulja. U sklopu tog projekta proširit će se površine namijenjene pješacima, postaviti prepreke za automobile, te zabraniti parkiranje.

Upravo zato što učenici opatijske i matuljske škole spadaju u prometno najugroženije, za navedene prometne lokacije u njihovoj blizini izrađena su nova prometna rješenja čijom bi se realizacijom trebala unaprijediti sigurnost djece. Novo prometno rješenje u Opatiji predviđa smanjenje volumena prometa na Novoj cesti, rekonstrukciju raskrižja na Novoj cesti i Ulici maršala Tita, prelociranje pješačkog prijelaza iz zavoja na preglednu površinu. U Matuljima, prema elaboratu u kojem su analizirani pješački prijelazi i dana dva rješenja najugroženijih lokacija, predlaže se malo kružno raskrižje na spoju Trga maršala Tita i Kastavske ceste i rekonstrukcija raskrižja Trga maršala Tita i Ulice Milana Frlana te raskrižja Frlanove i Laginjine ulice.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...