Početna - IZDVOJENO - Opatija i ove godine bogatim programom obilježava Dane antifašizma

Opatija i ove godine bogatim programom obilježava Dane antifašizma

Deveti Dani antifašizma u Opatiji održat će se u Vili Antonio od 7. do 9. ožujka, a glavna tema je „Suvremeno ropstvo“, najavljeno je na konferenciji za medije u uredu gradonačelnika, na kojoj su bili prisutni gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije Bruno Starčić, počasni predsjednik UABA-e i glavni inicijator Dana antifašizma u Opatiji Oleg Mandić, ravnatelj Gimnazije Eugena Kumičića Opatija Oliver Kvasina, moderator tribine u sklopu Dana antifašizma Neven Šantić i tajnica UABA-e Suzi Cvjetković.

– Grad Opatija ponosan je što ima Dane antifašizma već devet godina, a koji su postali brend našega grada. Posebnost ovog projekta je što se ne bavi samo prošlošću, već i aktualnim temama, s ciljem što više zainteresirati i uključiti naše mlade sugrađane. Dani antifašizma i Opatija prepoznati su ne samo diljem Hrvatske, već i međunarodno, a čemu svjedoči i nedavni poziv gospodinu Mandiću iz Italije, gdje je u nekoliko talijanskih gradova održao predavanja. Zahvaljujem mu na trudu u ovih devet godina te što promovira naš grad i vrijednosti antifašizma, kazao je gradonačelnik Dujmić te pozvao sugrađane da u što većem broju posjete manifestaciju.

Tijekom tri dana održavanja Dana antifašizma, prvi dan će tradicionalno biti posvećen filmskoj večeri, na kojoj će se predstaviti dokumentarni film „Češki san“ Vita Klusaka i Filipa Remuda. Gost večeri će biti prof. dr. Igor Duda, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, dok će moderatorica biti Jelena Androić. Drugi dan posvećen je mladima, a održat će se dvije radionice za učenike opatijskih srednjih škola na temu „Suvremeno ropstvo generacije Z“, jedna u suradnji s Platonovim društvom iz Zagreba, a druga u suradnji s udrugom Filmaktiv iz Rijeke. Učenici su izdali i prigodnu publikaciju koja će se podijeliti prisutnim posjetiteljima. Treći dan rezerviran je za tribinu „Suvremeno ropstvo“ u kojoj će sudjelovati Dalida Ritossa s Pravnog fakulteta u Rijeci, Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i Nebojša Zelić s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Moderator će biti Neven Šantić, a tema rasprave „Od trgovanja do dužničkog ropstva – desetine milijuna robova u svijetu, najviše žena i djece – kako zaustaviti sramotno profitiranje na ljudima“.

– Fašizam je zlo. U najširem smislu sinonim za svako zlo. Još u starom Rimu „anti“ je značilo „protiv“, antifašist je dakle onaj tko je protiv fašizma. U širem, prenesenom smislu, to je protivnik i neprijatelj svakog zla, istaknuo je Oleg Mandić te objasnio kako je ova misao bila nit vodilja kada su entuzijasti UABA-e i GEK-a prije devet godina osmislili i pokrenuli Dane antifašizma, kao svojevrstan korektiv manjkavim nastavnim planovima u školama te podsjetio na dosadašnje teme manifestacije – Suživot, Građanska hrabrost, Ekstremna desnica, Ratno nasilje, Genocid, Djeca žrtve, Kultura sjećanja i Govor mržnje, navodi se u priopćenju Grada Opatije.

Cjelokupni program manifestacije može se pogledati ovdje

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Platku održano finale Festivala sportske rekreacije

Robert Grubiša pobjednik je 1. “Jako male Fiumanke”, premijernog izdanja jedriličarske regate za jedrilice modela “Dragon” koja je održana na ...