Početna - IZDVOJENO - Opatijski album Toše Dabca
Foto : Grad Opatija
Foto : Grad Opatija

Opatijski album Toše Dabca

Izložba “Opatijski album Toše Dabca” sinoć je otvorena u Hrvatskom muzeju turizma.
Tošo Dabac je poznati hrvatski fotograf rođen u Novoj Rači kraj Bjelovara 1907. godine. Dabac je jedan od začetnika Zagrebačke škole fotografije i nositelj socijalnog smjera u fotografiji. Snima život ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije i putujuće cirkusante. Slijede ciklusi portreta, folklora, životinja, arhitekture, krajolika i kulturnih spomenika na kojima radi do kraja života. Još od tridesetih godina 20. stoljeća sudjelovao je na nizu izložbi u zemlji i inozemstvu u društvu tada najznamenitijih svjetskih fotografa. Bio je član Photographic Society of America. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je 1967. godine. Arhiv Toše Dabca, kojim upravlja zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, čuva njegov opus od 200 tisuća fotografija i negativa koji je upisan u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Izložba donosi opus fotografija snimljenih u našem kraju, panorame i turističke fotografije, ali i ljude i nošnje. Riječ je o dokumentarnim, ali i službenim fotografijama koje su služile za turističku promidžbu. Fotografije su 2019. godine od Hrvatske turističke zajednice prešle u fundus opatijskog Hrvatskog muzeja turizma, rekla je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos Nalis.
Na otvorenju izložbe sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić.
Izložba se može pogledati svakoga dana, osim ponedjeljkom, od 10 do 18 sati, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ovog vikenda otvorenje planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i ...