Početna - IZDVOJENO - Opatijski “Kukali” danas su obilježili prvi profesionalni meč Mate Parlova
Foto : Smiljan Prpić
Foto : Smiljan Prpić

Opatijski “Kukali” danas su obilježili prvi profesionalni meč Mate Parlova

Opatijski kukali uz svoje cjelogodišnje kupanje i igranje picigina redovito provode razne aktivnosti i promociju događaja i ljudi iz povijesti, kulture i sporta vezano uz svoj kraj.
Za ovu priliku obilježili su povijesni, prvi profesionalni box meč našeg najvećeg boksača svih vremena Mate Parlova koji se održao 31.5.1975. na Ljetnoj pozornici u Opatiji.
Mate Parlov je tada boksao protiv Talijana Dantea Lazzaria a meč je završio prekidom u prvoj rundi.
Nakon toga naš boksač je ostvario impresivnu profesionalnu karijeru u poluteškoj kategoriji koja je okrunjena naslovom svjetskog prvaka 1978. Mate Parlov je ukupno imao 29 profi mečeva i od toga 24 pobjede (12 nokauta), 3 poraza i 2 neriješena.
U amaterskoj konkurenciji osvojio sve što se moglo – dva zlata na Europskim prvenstvima, naslov svjetskog i olimpijskog prvaka. On je jedini boksač na svijetu koji je osvojio sve te titule. Time je postao jedan od najvećih hrvatskih sportaša u povijesti.
Osim sportskih uspjeha svojim životom, ponašanjem i karakterom postao je legenda i nepresušan uzor mladima koji se bave sportom. Na žalost, Mate Parlov nas je prerano napustio 2008. godine. Prije tri godine u Puli je otkriven njegov spomenik a u Opatiji ima svoju zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih.
Opatijski kukali su željeli održati obljetnicu prošle godine na 45 godina ali to nije bilo moguće zbog pandemije i lock downa pa su to učinili sada na današnji datum.
“Stariji Opatijci koji su bili svjedoci tog sportskog događaja rado će ga se prisjetiti a mladima želimo dati informaciju da su se nekada u Opatiji, osim kulturnih i društvenih predstava organizirali i ovakvi sportski spektakli. Dvoje članova Kukala su bili svjedoci tog događaja a jedan je rekreativno bio i sparing partner Parlovu. Podsjećanjem na ovaj događaj želimo dati poruku gradskim vlastima, gospodarskim, turističkim i sportskim djelatnicima da u budućnosti razmišljaju o organizacijama sličnih priredbi. Kao bivši sportaši i rekreativci želimo promovirati sport kao dio zdravog života i odrastanja. Nadamo se da će popuštanjem epidemioloških mjera i smanjenjem broja zaraženih od korone u našem kraju biti moguće provoditi što više slobodnog vremena u sportskim aktivnostima u svim dobnim skupinama” rekli su Opatijski kukali na današnjoj proslavi obljenice na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...