Početna - GOSPODARSTVO - Operetta ide na dražbu s cijenom od 25 milijuna kuna

Operetta ide na dražbu s cijenom od 25 milijuna kuna

Opatijska Operetta uskoro bi se trebala naći na bubnju. Njezinu prodaju provest će FINA elektroničkom javnom dražbom.

Zgrada Operette ili Ville Gorovo, prema procjeni sudskog vještaka iz prošle godine, vrijedi 25 milijuna kuna, odnosno 3,4 milijuna eura. Predmet javne dražbe je 40 od ukupno 43 etažirana dijela zgrade. Na prvoj javnoj dražbi nekretnina se ne smiju prodavati ispod tri četvrtine utvrđene cijene, a ne bude li Operetta prodana iz prvog puta, na drugoj dražbi će moći biti otkupljena za polovicu utvrđene vrijednosti. Na trećoj dražbi početna cijena biti će četvrtina utvrđene vrijednosti, a za četvrtog pokušaja prodaje početna cijena biti će jedna kuna, javlja Novi list.

S obzirom da opatijska Operetta ima status kulturnog dobra Zakon nalaže da je vlasnik, koji namjerava prodati kulturno dobro, dužan ga istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji i gradu odnosno općini na čijem se području to dobro nalazi. U ovom slučaju na adresu PGŽ-a stigle su dvije ponude za pravo prvokupa nekretnina u ovršnom postupku koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu ovrhovoditelja Družbe za upravljanje Terjatev bank d.d. iz Ljubljane protiv ovršenika Euro Koncerna d.o.o. u stečaju. S tvrtkom Euro Koncern povezuje se poznati poduzetnik Edin Delibegović, a ovršni postupak, neslužbeno saznajemo, pokrenut je zbog neplaćanja kredita za kojeg je hipoteka bila zgrada Operette.

Ponuđene nekretnine predstavljaju zasebne vlasničke cjeline, odnosno etaže u zgradi Operetta u Opatiji, a na stjecanje je ponuđeno 40 od ukupno 43 etažirana dijela zgrade. Drugim riječima jedan mali djelić Operette nije predmet prodaje. U materijalima za Županijsku skupštinu navodi se, prema informacijama dobivenim od stečajne upraviteljice, da se za jednu etažu vodi zasebni postupak radi utvrđivanja prava vlasništva, na koju ovršenik polaže izvanknjižno pravo vlasništva.

Stečajna upraviteljica Anamaria Ivanković koja vodi stečajni postupak tvrtke EURO koncern d.o.o. jučer nije željela davati izjave, već je zatražila pismeni upit. No, iz njenog izvješća o tijeku stečajnog postupka od sredine ožujka ove godine, koji je objavljen na internet stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, stečajna upraviteljica navodi da je, i prije otvaranja stečaja, slovenska banka pokrenula postupak ovrhe na ovim nekretninama i postupak se vodio na Općinskom sudu u Rijeci. Riječki sud je lani u kolovozu prekinuo taj postupak i proglasio se nenadležnim te su predmeti ustupljeni Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Taj je sud odlučio da se nastavi ovrha, odnosno da se slovenska banka namiri prodajom nekretnine u Opatiji. Stečajna upraviteljica navodi i da nije mogla preuzeti imovinu i njome upravljati te da se u posjedu ove nekretnine, na osnovu ugovora o najmu, nalazi Edin Delibegović iz Kastva »koji odbija mirnim putem predati nekretninu vlasniku stečajnom dužniku«. Iz izvješća se može iščitati i mišljenje stečajne upraviteljice da posjednik ne brine o održavanju zgrade, a zadnji put obilazak zgrade zatražila je u siječnju 2018. godine, na zahtjev vjerovnika, ali ponovo nije mogla ući u zgradu nego je umjesto nje ušla policija, doznao je Novi list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

U Matuljima uskoro novi trgovački centar Plodine

Na prostoru nekadašnjeg skladišta Trgovačkog Opatija čisti se i uređuje prostor za novi matuljski trgovački centar.Plodine grade supermarket površine 2100 ...