Početna - IZDVOJENO - Oporba: Vlada najavljuje teritorijalni preustroj države
Hrvatske regije

Oporba: Vlada najavljuje teritorijalni preustroj države

Možemo se praviti ćoravi pokraj zdravih očiju, ali ovime se šalje jasna poruka, donijeta je politička odluka da se Hrvatska reorganizira u pet regija, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar u raspravi o izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, javlja HRT.

Podsjetio je da je Hrvatska u proteklih 20-ak godina išla u proces dekoncentracije, a sada je nastupio proces koncentriranja. Svaka dva tjedna dolazi jedan potez te nove koncentracije, od pravosuđa, do policijskih uprava, no problem je što se ne zna cjelina, upozorio je Lesar.

HDZ-ov Davor Božinović istaknuo je kako cjeline nema jer nema ili političke volje ili političke hrabrosti da se govori o cjelini reformi. Hrvatskoj su potrebne reforme, poručuje Josip Salapić (HDSSB) i podsjeća da imamo 557 teritorijalnih jedinica, iako bi s obzirom na broj stanovnika mogli funkcionirati s upola manje. Treba, dodaje, samo zbrojiti koliko ima službenih vozila u lokalnoj upravi, koliko se plaća službenih telefona i koliko je milijuna kuna potrošeno u proteklim godinama. Podržao je ideju da se građanima omogući da se na referendumu izjasne o teritorijalnom ustroju.

Oporbi je dvojben Vladin prijedog da predstojnici pet ureda državne uprave budu državni dužnosnici, te što zakon ne navodi imena ureda i njihova sjedišta.

Prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave može, ali i ne mora biti najava teritorijalnog preustroja, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, predstavljajući saborskim zastupnicima zakonski tekst na temelju kojega bi Hrvatska ubuduće umjesto 20 trebala imati pet ureda državne uprave. Vlada očekuje da će manji broj ureda omogućiti učinkovitiju raspodjelu poslova i određene financijske uštede.

Pet državnih ureda mjesno bi bilo mjerodavno za područje više županija pa bi tako postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju.

Zastupnici bi, uobičajeno, trebali glasovati i o ranije raspravljenim točkama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...