Početna - IZDVOJENO - Oprez pri korištenju javne WI-FI mreže
Foto:tportal

Oprez pri korištenju javne WI-FI mreže

Razmjena osjetljivih i tajnih podataka,  a  posebice korištenje mobilnog bankarstva,  ne preporučuju se korisnicima spojenim na nesigurne mreže,  a upozorenje je stiglo iz  Europskog policijskog  ureda  Europol -a.  Javnost je ovoga tjedna upozorena na opasnost od  moguće krađe  podataka pri  korištenju  javnih Wi-Fi mreža.

Preporuka je da  za takvo korištenje mobilnih uređaja, to činimo samo na  bežičnim mrežama koje poznajemo,  a nikako na javnim mjestima,  preko raznih hotspotova u restoranima, kafićima i sl.

Upozorenje je potaknuto sve češćim slučajevima napada i krađa podataka izvršenih preko besplatnih Wi-Fi mreža na koje se spajaju brojni korisnici diljem Europske unije.

“Trebali bismo naučiti korisnike da ne bi smjeli slati osjetljive podatke kada se nalaze na otvorenoj nezaštićenoj Wi-Fi mreži”, rekao je Troels Oerting, voditelj Europolova centra za cyber-kriminal.

“Sve što šaljete putem Wi-Fi mreže potencijalno je izloženo riziku i to nas mora jako zabrinjavati i kao korisnike i kao policiju.”

Europol pomaže nekoliko zemalja u kojima su se dogodili takvi napadi.

Najveća opasnost prijeti od hakerskih napada tipa “man-in-the-middle” u kojima napadač presreće sav promet između korisnikovog uređaja i pristupne točke te tako prikuplja sve podatke razmijenjene među njima.Da nitko nije siguran govori podatak da se takav napad dogodio se prije nekoliko mjeseci i u Europskom parlamentu zbog čega je isključena njegova javna Wi-Fi mreža.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...