Početna - IZDVOJENO - Orešković: Predsjednica i ja smo partneri, želimo povećati ulaganja u RH
oreskovic
foto: screenshot HRT

Orešković: Predsjednica i ja smo partneri, želimo povećati ulaganja u RH

Mandatar Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na Pantovčaku da su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović partneri vezano uz jačanje hrvatskog gospodarstva, potvrdivši kako u austrijski Kitzbuehel ide investitorima predstaviti plan za smanjenje hrvatskog duga.

– Razgovarali smo i o tome kako buduća Vlada može povezati njezine kontakte koje ima u Europi i svijetu u zajedničku suradnju da povećamo investicije u Hrvatsku – dodao je.

Grabar Kitarović je Oreškoviću predstavila sve mjere i preporuke koje je izradilo njezino Vijeće za gospodarska pitanja te zaključke projekta “Zaposlimo Hrvatsku” koji je pokrenula zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Orešković je nakon razgovora otputovao u Kitzbuehel gdje će zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem sudjelovati na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita. S investitorima će, rekao je novinarima, sutra razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi skoro 90 posto BDP-a.

– Ti su investitori naši partneri, i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast – rekao je Orešković novinarima nakon razgovora s hrvatskom predsjednicom koji je trajao sat vremena.

Nužno je poboljšati rejting Hrvatske

Orešković ističe kako je sastanak u Kitzbuehelu sjajna prilika jer će se tamo naći osam do deset najvećih investitora koji “drže osam do 10 posto hrvatskoga duga”. Ističe nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocjenjuje kako u tom smislu u petak u izvješću agencije Standard and Poor’s neće biti promjena.

– Vidjet ćemo što će Standard and Poor’s komunicirati u vezi s našim rejtingom. Mislim da neće biti promjena, a da će nam dati malo vremena – rekao je.

Što prije treba početi raditi i poslati jasne i konkretne poruke kako mislimo smanjiti dug tako da nam se rejting može poboljšati, dodaje Orešković.

– Glavna tema razgovora bila je gospodarstvo. Podijelili smo ideje, predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o tome u kojem je stanju Hrvatska u vezi s gospodarstvom i na koji način možemo zajedno raditi da poboljšamo klimu u Hrvatskoj i povučemo investicije izvana – rekao je Orešković novinarima nakon što ga je primila hrvatska predsjednica.

Kao jednu od mogućnosti u tom smislu najavljuje da će se fokusirati na pokretanje “neaktivne imovine”, posebno državne imovine koja nije u funkciji.

– To je mrtvi kapital i tu mislim da imamo vrlo jasne mogućnosti za aktiviranje te imovine i time smanjiti dug – rekao je.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...