Početna - IZDVOJENO - Organizatori Europskih sveučilišnih igara plaćaju puni pansion 9 eura: Studentski centri na gubitku
ESI-2016
foto: Grad Rijeka

Organizatori Europskih sveučilišnih igara plaćaju puni pansion 9 eura: Studentski centri na gubitku

Studentski centari Rijeka i Zagreb podnose najveći teret organizacije Europskih sveučilišnih igara, jer bi po završetku najveće sportske manifestacije u hrvatskoj povijesti mogli ispasti najveći gubitnici.

Riječ je o ustanovama koje brinu za »životni« dio manifestacije koja je u Hrvatsku dovela više od pet tisuća sportaša, a radi se o pružanju usluga smještaja te prehrane.

Uzrok financijskih problema, kaže ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, mogla bi biti cijena koju organizatori plaćaju po danu za svakog sportaša, a riječ je o 70 kuna s kojima Studentski centri moraju pokriti troškove tri obroka te smještaja koji ne uključuje samo cijenu energenata, već i svih higijenskih potrepština.

– Kako bi mogli odraditi sve ono za što smo zaduženi, o svom smo trošku morali dodatno angažirati deset radnika na recepciji naselja Trsat i dva na recepciji naselja Ivan Goran Kovačić, a na čišćenju ukupno 15 radnika.

Prema našim procjenama, iznos od 70 kuna po studentu sportašu ne može biti dostatan za pokrivanje svih troškova. Od toga iznosa 50 kuna je namijenjeno za tri obroka, a 20 kuna za smještaj. Najjeftiniji smještaj, onaj hostelskog tipa, ne može se naći ispod sto kuna po danu i osobi.

Udruge Hrvatski akademski sportski savez i Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka još su 2015. godine s bivšim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom dogovorile cijenu po sudioniku za puni pansion po danu u iznosu od 105 kuna, a naknadno je u travnju ove godine na inicijativu tih udruga kod pomoćnika ministra Srećka Tomasa cijena smanjena na 70 kuna.

To je devet eura, a kotizacija za svakog sportaša iznosi 65 eura. Studentski centar Zagreb išao je kod Tomasa na razgovor i pokušao podignuti cijenu, no bezuspješno. Ono što treba napomenuti je da je vrlo teško uspoređivati SC Rijeka i SC Zagreb budući je SC Zagreb u sanaciji tako da će eventualne nastale gubitke podmiriti iz državnog proračuna, a SC Rijeka će te gubitke morati podmiriti iz pričuvnih obrtnih sredstava iz redovnog poslovanja, pojašnjava Jurjević.

Rad u tri smjene

Dodajući da će se tek po završetku manifestacije vidjeti stvarni financijski učinak, Jurjević napominje da su zbog Europskih sveučilišnih igara svi radnici Studentskog centra dodatno opterećeni, jer radnici u prehrani koji u ovo doba već koriste godišnje odmore sada rade po potrebi i u tri smjene, a Studentski je centar imao i premalo vremena za preuzimanje i pripremu objekata za prihvat gostiju.

– Za neke smo objekte imali svega 8 sati za pripremu od prestanka građevinskih radova. Naime, radovi su zaustavljeni 10. srpnja u 9 sati, a prvi su gosti počeli stizati već u 12 sati. Međutim, želim naglasiti da bez obzira na troškove, probleme i zastoje u gradnji paviljona, koja će se nastaviti po završetku Igara, Studentski centar želi svim sportašima pružiti što bolje gostoprimstvo kako bi im cijeli događaj ostao u što ljepšem sjećanju, poručuje ravnatelj.
U tim nastojanjima Studentski centar za sada je više nego uspješan, jer gostujući studenti sportaši imaju maksimalan komfor koji Kampus može pružiti te ni ne slute da to dobivaju za svega 70 kuna.

– Na zahtjev organizatora u obrocima moramo izbjegavati svinjetinu, a svaki im se dan nude tri različita jelovnika, odnosno mesni, riblji i vegetarijanski.

Zbog Igara radimo u tri smjene, kao i vikendom, a kuhinja tijekom dana u ni jednom trenutku ne prestaje raditi, jer kako se završi doručak, kreće priprema ručka pa večere. Pored toga imamo i dostavu po sportskim objektima za one sportaše koji ne stižu doći u restoran. Imamo i pizzeriu, toplo-hladni buffet te coctail partyje.

Imamo i vlastitu proizvodnju kolača, a riječ je o izradi nekoliko stotina kolača dnevno, jer ukoliko imamo 900 obroka u jednom danu, onda moramo imati i toliko kolača, objašnjava kaže šef kuhinje Vlado Božurić.

»Tvornica« obroka

Do kraja Europskih sveučilišnih igara, odnosno do kraja idućeg tjedna, kuhinja restorana Kampus proizvest će 50 tisuća obroka, a vrhunac se očekuje idućeg tjedna kada će u Rijeku stići veći broj studenata sportaša te se očekuje da će restoran Kampus dnevno proizvoditi i do 4.500 obroka dnevno.

Sve je to, kaže voditelj restorana Darko Lovrić, dodatan zahtjev i za dobavljače, a kako bi sve išlo kao po špagu u restoranu su kao ispomoć zaposleni i studenti.

– Svaki dan od 6 do 10 sati poslužujemo doručak, od 11 do 16 sati ručak, a od 19 do 23.30 sati večeru. Imamo 550 sjedećih mjesta i vrlo se često dogodi da su u jednom trenutku gotovo sva mjesta popunjena. Iako je riječ o zahtjevnom poslu stižemo sve odraditi, a od jeseni cjelodnevni rad restorana postat će uobičajena praksa, kaže Lovrić.

Novi ritam rada restorana Kampus kada se u rujnu u novoizgrađene paviljone usele studenti riječkog Sveučilišta, bit će od 7 do 21 sat, a dnevno će se izdavati 1.500 do dvije tisuće obroka.

Sve to, zaključuje Božurić, pripremaju iskusni kuhari iza kojih je poduži hotelski ili restoranski staž, a restoran Kampus već je pripremao obroke i za predsjednike te premijere, ali i odrađivao velike zahtjevne manifestacije kao što je akademska donatorska večera, piše Novi list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...