Početna - IZDVOJENO - Oslobođen muškarac koji je vozio krivim smjerom i skrivio tešku nesreću

Oslobođen muškarac koji je vozio krivim smjerom i skrivio tešku nesreću

Za 77-godišnjeg vozača Majida Hejju, umirovljenog farmaceuta iz Opatije, predsjednica vijeća sutkinja Damira Delost na zaključnoj raspravi odbila je tužbeni zahtjev kao i mjeru psihijatrijskog liječenja i na koncu u njegovom slučaju donijela nepravomoćnu odbijajuću presudu.

Rijetko se u sudnici, spletom okolnosti, zbog izazvane prometne nesreće sudilo vremešnom vozaču. No, riječ je o vozaču koji je od samog početka suđenja optužen da je kao sudionik u cestovnom prometu prekršio propise i izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj su teško stradala dva motociklista, bio neubrojiv i raspravno nesposoban pratiti tijek rasprave.

Upravo zbog sumnje u tešku bolest sutkinja Delost je zatražila da se optuženi Hejja podvrgne psihijatrijskom vještačenju temeljem dostupne zdravstvene dokumentacije.

Optuženiku je dijagnosticirana vaskularna demencija, osoba nije fizički moćna mogla pristupiti raspravama, ne može se kretati ni razgovarati, dezorijentirana je u vremenu i prostoru, osiromašenog tijeka misli i komunikacije, a sve to s obzirom na narušenu percepciju stvarnosti uzrokovanu vaskularnom demencijom, kazala je između ostalog sudska vještakinja.

Ono što je bilo važno u ovom konkretnom postupku, svakako je činjenica da optuženi nije mogao adekvatno percipirati prometne okolnosti u kojima se nalazio inkriminiranog trenutka, upravljajući automobilom nije mogao poduzeti radnje kojima bi izbjegao prometnu nezgodu. Zaključak je vještaka psihijatra da su njegove sposobnosti da shvati značenje svojih postupaka, kao i sposobnost upravljanja svojom voljom, bile isključene.

Uzrok prometne nesreće koju je uzrokovao Hejja dogodila se jer je vozio u zabranjenom smjeru. Uslijed postojanja vaskularne demencije, nesreću je izazvao 7. srpnja 2014. godine oko 12.50 sati.

Nije mogao shvatiti značenje svoga djelovanja, niti upravljati svojim postupcima pa je na dionici autoceste A7 iz smjera čvora Orehovica u smjeru čvora Draga dolaskom na vijadukt Vežica, protivno Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa desnim prometnim trakom vozio u zabranjenom smjeru. Na žalost, vozač je bio tempirana bomba na kotačima pa su dvojica motociklista zadobila teške ozljede.

U jednom trenutku prednjim lijevim bočnim dijelom vozila Hejja je udario u prednji dio motocikala belgijskih registarskih oznaka koji su se kretali desnim prometnim trakom prometnice, za njih u dozvoljenom smjeru. Obojica su pala sa svojih motocikala i zadobila višestruke teške, po život opasne ozljede.

Motociklisti su bili izvjesno vrijeme u jedinici intenzivne skrbi na Sušaku, no srećom po njih, oporavak je bio uspješan. Kad su se dovoljno oporavili, transportirani su u Belgiju na daljnji tijek liječenja, piše Novi list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Program obilježavanja Tjedna Crvenog križa u Opatiji

Tjedan Crvenog križa obilježit će se od 8. do 15. svibnja, a niz aktivnosti koje će se odvijati na području ...