Početna - IZDVOJENO - Ostojić drugi put uhvaćen u laži u kratkom vremenu
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ostojić drugi put uhvaćen u laži u kratkom vremenu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u protekla dva tjedna nije se proslavio. Naime, dvaput je uhvaćen u laži. Situacija oko pripisivanja zasluga za povratak vlaka danas je doživjela fijasko za njega, a vrijedi se podsjetiti i na njegovu nedavnu izjavu u kojoj ga je demantirao sam premijer Milanović.

U subotu 26. rujna Ostojić je izjavio da su započeli s pripremama za mogući dolazak izbjeglica na jug Hrvatske. Na novinarski upit oko mogućeg otvaranja izbjegličke rute preko juga Hrvatske, odnosno Dubrovnika, Ostojić je izjavio kako se u nekadašnjim vojnim objektima i hangarima na Prevlaci “vrše pripreme za mogući dolazak izbjeglica”.

“Tamo još uvijek nemamo nikoga niti bilo koga zovemo ali kao odgovorna država moramo biti spremni za to kako bi mogli reagirati na prvi signal. Započeli smo s pripremama prije pet dana i sve je već spremno. Vjerujem ako južni krak bude aktiviran kako će sa crnogorskom stranom postojati puno bolja suradnja i da će lakše biti dogovoriti prihvat”, rekao je tada potpredsjednik Vlade.

Međutim, samo dva dana nakon toga, premijer Milanović ga je opovrgnuo kazavši da je priča o ulasku migranata na dubrovačko primorje podvala onih koji šire paniku.

“Prihvatnog centra na jugu nema i neće ga biti, to garantiram. Vrata su otvorena na sjeveru. Poruka UNHCR-u je da ljude ne šalje južnom rutom. To bi bilo mrcvarenje, morali bi prijeći više granica, preko planina”, rekao je Milanović u ponedjeljak 28. rujna.

Što se tiče druge ministrove laži, predsjednica je u srijedu rekla da je s mađarskim vlastima dogovorila povratak vlaka HŽ-a koji je zadržan prije tri tjedna nakon što je nenajavljan stigao u Mađarsku bez da je bio numeriran.

Odmah su reagirali iz MUP-a, odnosno Ravnateljstva policije: “Temeljem bilateralnog sastanka glavnog ravnatelja policije g. Dominića i direktora mađarske policije g. Pappa koji je održan 1. listopada u Letenyu, za sutra 8. listopada u 10 sati dogovoren je povrat privremeno zadržanog vlaka HŽ-a u Mađarskoj. Povrat će biti na graničnom prijelazu Beremend – Baranjsko Petrovo Selo”.

Međutim, Ured mađarskog premijera danas je priopćio kako su premijer Viktor Orban i predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu u Budimpešti, tijekom njezina posjeta Mađarskoj, razgovarali o problemu nenajavljenog hrvatskog vlaka koji je došao u mjesto Magyarboly u Mađarskoj 18. rujna i kojega su mađarske vlasti zadržale.

“Na zahtjev predsjednice Hrvatske mađarska vlada odlučila je da će se dopustiti povratak vlaka u Hrvatsku nakon neophodnih provjera željezničke sigurnosti”, navodi se u priopćenju.

Priopćenje navodi kako je u vlaku, koji nije bio numeriran i koji je stigao u Mađarsku bez prethodne najave, bilo 1059 migranata i 36 hrvatskih policajaca. Povrat vlaka, međutim, ne utječe na kazneni postupak koji se vodi i na koji ne utječe trenutna lokacija vlaka, navodi ured premijera u priopćenju.

Tako je Ranko Ostojić u nepuna dva tjedna drugi put uhvaćen u laži, piše Direktno hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...