Početna - IZDVOJENO - Otkrivanje spomenika povodom 75. obljetnice stradavanja na Maloj Učki

Otkrivanje spomenika povodom 75. obljetnice stradavanja na Maloj Učki

Zamjenik gradonačelnika Priskić podsjetio je da su 1944. godine na Učki stradala 22 žitelja, a cijelo je selo zapaljeno i  sravnjeno sa zemljom.

U subotu, 4. svibnja, na Maloj Učki održana je svečanost otkrivanja spomen-obilježja povodom obilježavanja 75. obljetnice stradavanja stanovnika tijekom Drugom svjetskog rata, kako su i najavili na konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić i predstavnik mještana Male Učke Đino Martinčić.

– Smatramo da sjećanje na te žrtve zaslužuju odgovarajuće obilježje te smo u suradnji s Općinom Mošćenička Draga dali izraditi novi spomenik, kazao je Priskić te istaknuo kako je riječ o jedinom novom spomeniku simbolu antifašističke borbe u posljednje vrijeme postavljenom u cijeloj županiji, a možda i u Hrvatskoj.

Načelnik Općine M. Draga Staraj naglasio je da je inicijativa krenula od samih mještana Male Učke i članova UABA-e.

– Spomenik je postavljen na granici naše općine i Grada Opatije te smo zajednički uložili sredstva. Gajimo tradiciju obilježavanja stradanja stanovnika Liburnije u Drugom svjetskom ratu. Naselje Mala Učka ima i danas nekoliko stanovnika  i dužnost nam je da im pomognemo te smo uredili i pristupnu cestu, kazao je Staraj.

Predsjednik UABA-e Opatija Starčić kazao je kako je inicijativa o obnovi, tj. izradi novog spomenika krenula još prije tri godine te istaknuo kako je prof. dr. sc. Roberto Žigulić izdao knjigu „Stradanje Vele i Male Učke 1944. godine“ koja će svoje treće izdanje imati 29. travnja.

– Ovih dana obilježavamo niz događanja, obilježili smo iskrcavanje partizanskih snaga u Mošćeničkoj Dragi, slavimo Dan oslobođenja Lovrana te Dan oslobođenja Opatije, kazao je Starčić.

Predstavnik mještana Male Učke Martinčić izrazio je zadovoljstvo što će buduće generacije imati mjesto za dostojno obilježavanje žrtava.

– Prije 75 godina stradala su 22 žitelja, iz svake kuće po jedan. Sve kuće u selu su zapaljene, a stanovnici su deportirani u Boljun, Pazin, Trst, Njemačku i Austriju. Žrtve zaslužuju da im ime bude na lijepom spomeniku, istaknuo je Martinčić te dodao kako je tekst za novi spomenik napisala dr. sc. Vjekoslava Jurdana.

U programu svečanosti otkrivanja spomenika govorili su zamjenik  gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić, načelnik Općine M. Draga Riccardo Staraj, profesorica Vjekoslava Jurdana, predsjednik UABA Bruno Starčić i mještanin Male Učke Đino Martinčić, a nakon svečanosti uslijedio je glazbeni program u kojem su nastupili Ferucio i Mateo te prigodni domjenak i druženje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...