Početna - IZDVOJENO - Otkriven spomenik pomorcu i pomorstvu
web

Otkriven spomenik pomorcu i pomorstvu

Na trgu 111. brigade HV-a postavljen je Spomenik pomorcu i pomorstvu, čime Jadranski pomorski servis želi odati počast svim pomorcima i pomorskoj tradiciji  grada Rijeke iovog kraja, te lokalnoj zajednici iz koje je tvrtka potekla. Spomenik je postavljen povodm obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Jadranskog pomorskog servisa, a otkrio ga je direktor Jadranskog pomorskog servisa Ante Maras, uz blagoslov riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, a na otkrivanju spomenika bio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Umjetničko djelo odabrano je temeljem Pozivnog natječaja Jadranskog pomorskog servisa, na kojem su sudjelovala trojica akademskih kipara. Stručna komisija u sastavu predstavnika Grada Rijeke, JPS-a te eminentnih arhitekata i umjetnika za pobjedničko djelo proglasila je idejno rješenje akademskog kipara Petra Dolića iz Zagreba.

Nedvosmislena, doslovna i izravna asocijacija spomenika jest brod, i to parobrod – sinonim za brod u glavama većine starih i mladih, slika broda koju imamo pohranjenu u našem genetskom kodu. Upravo je parobrod kao veliki brod ono što najbliže označava riječku luku, veliku luku koja je kroz povijest, kao i danas, dočekivala i ispraćala upravo najveće brodove. Tri rupe u trupu broda pričaju o životu koji se odvijao i u unutrašnjosti brodova, a ne samo na palubama. Pojavljuju se kao prozor u druge svjetove, svijet u moru i izvan mora. Na samom spomeniku imaju i praktičnu primjenu: kroz rupe postavljene na tri visine, prema moru će moći gledati mališani, kao i odrasli različite visine.

Kamen kao materijal, i to vapnenac planit, koji se crpi u mjestu Plano pokraj Trogira, priča priču o stamenosti i osloncu, o čvrstoći i postojanosti doma na nekom dalekom kopnu, doma koji je uvijek spreman prigrliti svoga pomorca na povratku i grijati mu srce dok plovi sinjim morima. Dim simbolizira kretanje i vjetar koji nemilosrdno šiba lica i duše naših pomoraca.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na “Mićoj marunadi Dobreć”

Manifestacija “Mića marunada Dobreć – da se užance ne pozabe” okupila je mnogobrojne posjetitelje svih generacija koji su uživali u ...