Početna - IZDVOJENO - Otvoren Centar za posjetitelje “Poklon” na Učki

Otvoren Centar za posjetitelje “Poklon” na Učki

Jučer je svečano otvoren Centar za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka. Centar za posjetitelje uređen je u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva te je uz volontersko-informacijske centre u Rovinju, Podmaju i Lovranskoj Dragi ključni infrastrukturni zahvat toga projekta.
Projekt je Javna ustanova “Park prirode Učka” s partnerima Općinom Kršan i udrugom BIOM provodila protekle tri godine. U sam objekt je uloženo oko 26 milijuna kuna, a Centar je izgrađen rekonstrukcijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta, tako da je ujedno sanirana ruševina u samom centru Parka.
Ukupna vrijednost projekta je 49 milijuna i 907 tisuća kuna, sufinancira ga Europska unija s 32 milijuna 760 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4 milijuna 597 tisuća kuna, dok su ostatak sredstava osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i partneri.
“Kroz projekt je rekonstruirana postojeća gospodarska zgrada te izgrađen višenamjenski objekt i izložbeni centar. Pored uređenja infrastrukture, projekt uključuje i razvoj programa za posjetitelje, interpretacijski centar, prostor za edukacije i radionice, čime je povećana privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka te povećan obrazovni kapaciteti Ustanove s ciljem podizanja razine znanja posjetitelja o Parku prirode i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti u svrhu održivog korištenja prirodne baštine” naglasio je ravnatelj JU Parka prirode Učka Egon Vasilić.
Svečanom početku radova nazočio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. On je istaknuo kako ovaj događaj predstavlja dodavanje nove vrijednosti Parku proirode Učka, spajanjem kulturne, povijesne i prirodne baštine u sadržaj koji će privuči mnoge namjernike s područja Primorsko-goranske, Istarske županije i sve druge zaljubljenike u prirodu. “Realizacija projekta je bila izazovna, mnogo je truda uloženo te naglašavam da je sinergija svih uključenih u projekt bila izuzetna” rekao je Tomislav Ćorić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Mladi Kastavci ostvarili sjajne rezultate na natjecanjima

Članovi Školskog sportskog društva Zvirić koji okupljaju učenike OŠ „Milan Brozović“ Kastav ostvarili su odlične rezultate na natjecanjima. U Poreču ...