Početna - IZDVOJENO - Otvorena izložba „Lipik – kontinentalna Opatija“
Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izložba Kupalište Lipik, UP Šporer

Otvorena izložba „Lipik – kontinentalna Opatija“

Zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić naglasio je kako je čast ugostiti u Opatiji izložbu grada tako bogate i zanimljive povijesti.

Izložba „Lipik – kontinentalna Opatija“ u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma otvorena je 3. svibnja u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“, a goste i uzvanike pozdravili su autor izložbe Marin Pintur, predstavnik Turističke zajednice Lipika Hrvoje Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice Lipik Darko Kelemen, predstavnik Državne ergele Lipik Krešimir Kurić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić. Svoje pjesme o Lipiku i Opatiji pročitala je opatijska pjesnikinja Marina Česen.

– Ovo je još jedna izložba iz ciklusa „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“, čija je osnovna ideja da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave mjesta na čiji je razvoj utjecao razvitak turističke djelatnosti. Nakon što su svoju bogatu povijest turizma predstavili Cres, otok Lošinj te Baška na otoku Krku, ciklus izložbi se nastavlja s kontinentalnim gradićem koji svakako zaslužuje mjesto u hrvatskoj turističkoj povijesti, istaknuo je autor izložbe Marin Pintur.

Hrvoje Kovačić iz TZ grada Lipika, odjeven u atraktivni povijesni kostim starosjedioca Lipika, istaknuo je da im je posebna čast što je Lipik dobio priliku pokazati se u „kraljici turizma“ Opatiji.

– Lipik je gradić u zapadnoj Slavoniji smješten na obroncima Psunja koji svoj razvitak u prvom redu duguje ljekovitoj termalnoj vodi te kupalištu koje je sagrađeno na temeljima te vode. Potrebno je naglasiti da je lječilišni ili zdravstveni turizam najstarija vrsta turizma, te je preteča suvremenog turizma, kazao je Kovačić

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je da je uz termalnu vodu, kupališta i ergelu lipicanaca njihov grad poznat i po mineralnoj vodi Studenac te po bogatoj povijesti kojom se ponose.

Zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić naglasio je kako je čast ugostiti u Opatiji izložbu grada tako bogate i zanimljive povijesti.

– Posebno mi je drago da uz izložbe o turističkim gradovima s mora imamo i predstavnika naše prelijepe kontinentalne Hrvatske. Zanimljivo je da Lipik nazivaju kontinentalnom Opatijom te mi je drago da smo ugostili ovu interesantnu izložbu o Lipiku i njegovoj bogatoj povijest i tradiciji koja se razvijala zahvaljujući lječilišnoj aktivnosti, kazao je Priskić.

Izložba će se moći razgledati do 27. svibnja svakog dana osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Odluka o održavanju nastave u srednjim i osnovnim školama PGŽ

Prema Odluci, od 1. veljače 2021. – 12. veljače 2021. godine u osnovnim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nastava ...