Početna - IZDVOJENO - Otvorena izložba “Riječke brigade – odore iz Domovinskog rata”
Rijecke brigade3
foto: Grad Rijeka

Otvorena izložba “Riječke brigade – odore iz Domovinskog rata”

Povodom 25. obljetnice Operativne zone Rijeka te formiranja  policijskih i vojnih postrojbi, Rijeke i okolice, u Državnom arhivu u Rijeci u četvrtak je otvorena izložba „Riječke brigade – odore iz Domovinskog rata“.

Predmeti koji su izloženi i čine središnji dio ove izložbe, posudili su kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić, Čestmir Komarek, Neven Materljan, Ivan Šop i Hrvatski časnički zbor PGŽ Rijeka.

Na izložbi se može vidjeti policijske i vojne odore sa samog početka formiranja postrojbi, odore i dijelovi opreme iz uvoza, prerađene porijeklom iz JNA, te unikatne izrade (kućne) i organizirane Riječke proizvodnje (RIO Rijeka, Usluga Rijeka,..), te narukavne oznake. Osim odora izloženi su i originalni planovi i fotografije nastali tijekom pripreme za osvajanje skladišta i vojarni tadašnje JNA u Klani i Liscu, te niz drugih fotografija i dokumenata iz tog perioda. Zasebnu cjelinu čine dijelovi srušenih neprijateljskih zrakoplova.

Izložba se ostvaruje u organizaciji Državnog arhiva u Rijeci u suradnji sa Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, uz autore stručne koncepcije Damira Batistića kao jednog od kolekcionara koji je posudio većinu izloženih predmeta te kustosa Ive Mileusnića.

Izložba “Riječke brigade – odore iz Domovinskog rata” ostvarena je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar- Kitarović.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...