Početna - IZDVOJENO - Otvorenje izložbe „Priča o Angiolini“ i blagdansko druženje u Hrvatskom muzeju turizma
angiolina-3b

Otvorenje izložbe „Priča o Angiolini“ i blagdansko druženje u Hrvatskom muzeju turizma

Priča o vili Angiolini dobro je poznata svim Opatijcima – riječ je o jednoj od najljepših i najstarijih opatijskih rezidencijalnih vila. Zajedno s pripadajućim parkom vila Angiolina predstavlja simbol Opatije i  početak razvoja opatijskog turizma.

Zanimljiva povijest vile Angioline do sada nije bila predstavljena javnosti unutar postava Hrvatskog muzeja turizma. Kako bismo ispravili taj propust, priredili smo izložbu o povijesti vile, njezinim vlasnicima, slavnim gostima koji su boravili u vili, razvoju glasovitog parka Angiolina.. Priča o vili Angiolini ispričana je fotografijama i dokumentima iz fundusa Hrvatskog muzeja turizma, Državnog arhiva u Rijeci te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Autorica izložbe je Nataša Babić, a dizajn postava izložbe potpisuje Veronika Uravić.

Izložba će biti otvorena u utorak, 27. prosinca 2016. godine u 19 h. Otvorenje izložbe zamišljeno je kao blagdansko druženje s prijateljima, suradnicima i posjetiteljima Muzeja. Za dobru atmosferu na ovom muzejskom oproštaju sa starom godinom biti će zaslužan Pjevački zbor DVD-a Opatija pod vodstvom maestra Damira Smerdela, koji će izvesti božićno – novogodišnji koncert, nakon kojeg slijedi prigodni domjenak.

 Vilu Angiolinu je sredinom 19.st. podigla obitelj Scarpa iz Rijeke (bogati brodovlasnici i trgovci) na mjestu gdje se ranije nalazila skromna kuća pomorca Matije Justija Katičića. Obitelj Scarpa bila je poznata po gostoljubivosti, pa su vila i izuzetan opatijski ambijent privlačili goste iz Rijeke, prolaznike i namjernike. Od obitelji Scarpa vilu je 1875. godine kupio grof Viktor Chorinsky u čijem je vlasništvu bila sedam godina, kada ju je prodao Društvu južnih željeznica. Južne željeznice pokrenule su ciklus investicijskih ulaganja na području Opatije, koja izrasta u elitno odredište Austro-Ugarske Monarhije na Jadranu. Južne su željeznice u neposrednoj blizini vile podigne i kupalište Angiolina, prvu opatijsku javnu kupališnu građevinu većih dimenzija.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Pred nama je još jedno izdanje najdraže opatijske ljetne konvencije – Liburnicon na FMTU-u

Jedna od najoriginalnijih kulturnih manifestacija na Kvarneru, Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” i ove godine ponovo će Opatiju odvesti ...