Početna - IZDVOJENO - Otvorenje izložbe Zdravka Milića u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer
milic1

Otvorenje izložbe Zdravka Milića u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer

Hrvatski muzej turizma priprema samostalnu izložbu crteža akademskog slikara Zdravka Milića “Papirodrom” koja će biti postavljena u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji. Otvorenje izložbe je u utorak, 1. ožujka 2012. u 19 sati.

Milićev ciklus „Papirodrom“ na tragu je metaumjetnosti u kojoj su oblikovni elementi u funkciji spoznaje. Umjetnik-analitičar proteorijski propituje poznato i nepoznato, smislove dijelova i cjeline svijeta i svijesti. Njegovi radovi, bazirani na Postanku, arheologiji, povijesti, razvoju i tehnologiji, ukorak su sa suvremenim dostignućima. Ostvario je spretnu spregu između nasljeđa i napretka. „Mimezis mimezisa“ samo je privid… limesi su slomljeni, raskriljen je put do skrovite jezgre likovnosti… Crteži velikog formata su poligon umjetničke angažiranosti. Od običnog papira autor je iskamčio sve što se moglo: crtež je reljefan, perforiran, odmaknut od podloge, višeslojan… ukomponiran je minuciozan linearni grafizam elektronskih impulsa računalnih zapisa koji artikuliraju tehnološki kôd suvremenosti. Crno-bijeli crtež je papirodrom za istraživanja zvučnih i svjetlosnih frekvencija koje je povezao led lampicama i tako udahnuo kolorističku dimenziju u monokromni svijet. Oživotvorena je vibrirajuća igra svjetlosnih impulsa što reagiraju na zvučne podražaje. Crtež je transformiran u multimedijalnu poruku.

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di belle arti u Veneciji, 1977.g. u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik 1988.g. na École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate.

Do sada je imao više od 80 samostalnih te brojne skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je u radu likovnih kolonija i simpozija, a za svoj je rad višestruko nagrađivan. Redovni je profesor na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...