Početna - IZDVOJENO - Ove godine nema Kiklopa
kiklop
web

Ove godine nema Kiklopa

Skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri jednoglasno je odlučila: ove godine neće biti dodijeljena nagrada »Kiklop« – obavijestila je ta udruga, ne navodeći datum i mjesto održavanja skupštine.

Kada smo 2004. osnovali i osmislili knjišku nagradu koju će u više kategorija dodjeljivati struka, nismo mogli ni sanjati u što će se ona razviti, i što će tijekom sljedećih deset godina značiti piscima, prevoditeljima, urednicima, nakladnicima, ilustratorima i svima onima kojih se knjige i književnost tiču jer su, naprosto, čitatelji.

Za »Kiklopa« su se kandidirali, i »Kiklopa« su osvajali najznačajniji hrvatski pisci, »Kiklop« je u kategoriji za najbolje debitante najavljivao pisce za koje će Hrvatska tek čuti. Ova je nagrada postala zrcalo hrvatskoga nakladništva i književnosti. Ponekad zrcalo može pružiti i uljepšanu sliku svijeta koji se u njemu ogleda.

Tako je bilo i u svih sedam godina ekonomske krize, koja se u nakladništvu više osjetila nego i u jednom drugom segmentu hrvatske kulture. Ali nakon što je godišnja knjiška produkcija desetkovana i nakon što su mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo prestali izdavati knjige, ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, »Kiklopa« nije moguće dodijeliti, a da se ne naruši izvorni smisao nagrade – stoji u priopćenju koje ima zaglavlje udruge Sa(n)jam knjige u Istri, ali ne i potpis neke odgovorne osobe.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...