Početna - IZDVOJENO - Ove godine u PGŽ-u 2.900 kazni zbog korištenja mobitela tijekom vožnje

Ove godine u PGŽ-u 2.900 kazni zbog korištenja mobitela tijekom vožnje

Na području Policijske uprave primorsko-goranske u utorak, 18. prosinca od 9 do 15 sati policija je pojačano nadzirala  uporabu mobitela za vrijeme vožnje i nedavanja pokazivača smjera, odnosno žmigavca.

Analize pokazuju kako mnogi vozači za vrijeme vožnje razgovaraju putem mobitela, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te time ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Također, nerijetko vozači koji obavljaju neku radnju u prometu (pretjecanje, obilaženje, prestrojavanje, skretanje, okretanje, uključivanje u promet, zaustavljanje i dr.), prije obavljanja tih radnji o svojoj namjeri ne upozoravaju druge sudionike u prometu, odnosno ne daju znak pomoću pokazivača smjera (žmigavca) čime ugrožavaju sebe i druge sudionike u prometu, a nerijetko i izazivaju prometne nesreće.

U jedanaest mjeseci 2017. godine na području ove Policijske uprave utvrđeno je oko 2.900 prekršaja kod vozača koji koriste mobitel za vrijeme vožnje, dok je prekršaj nedavanja pokazivača smjera (žmigavca) za vrijeme obavljanja neke radnje u prometu evidentiran kod nešto više od 130  vozača.

Nepoštivanje zakonskih odredbi pokazuju i rezultati zabilježeni tijekom šest sati provedbe pojačanih mjera u prometu. U navedenom vremenu zabilježeno je sveukupno 98 prometnih prekršaja, od kojih 16 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje i 31 prekršaj nedavanja pokazivača smjera (žmigavca).

Od preostalih  prometnih prekršaja (ukupno 51 prekršaj), izdvajamo osam prekršaja prekoračenja brzine (četiri u naselju i četiri izvan naselja), osam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom određene kategorije.

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a policija i ovom prilikom apelira, kako na vozače tako i na sve ostale sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Osjetno zahlađenje i snijeg

Iako su sve prognoze najavljivale zahlađenje u večernjim satima ono je stiglo nešto ranije. Snijeg i to prilično jako, pada ...