Početna - NOVOSTI - Ovisnost o internetu u Hrvatskoj

Ovisnost o internetu u Hrvatskoj

Sve je više mladih i djece ovisno o internetu. U Hrvatskoj se svake godine zabilježi 12-14 novih slučajeva, a ovisnost ne zaoblizazi ni stariju populaciju.

U SAD-u već postoje terapijski kampovi za ovisnike o “world wide webu” u kojima terapije traju i do tri godine. Konkretno u Hrvatskoj radi se o djeci i mladima u dobi od 7-18 godina. Najmlađi zabilježeni ovisnik o internetu doslovce je doživio napadaj ludila i blaži živčani slom kad su ga roditelji ostavili u stanu bez kabla za vezu s internetom. Dječak je poludio i počeo razbijati po stanu.

Osim što izaziva ovisnost, pretjerano korištenje interneta djecu izlaže brojnim rizicima. Djeca provode sve više vremena za računalom ili pametnim telefonom gube socijalne vještine što ih čini lakim plijenom, na primjer, pedofilima ili vršnjačkom nasilju koje se internetom širi rapidnom brzinom.

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da je čak 18 posto djece od dvanaest do četrnaest godina bilo izloženo nekom obliku nasilja preko interneta, a čak jedanaest posto mladih izjasnilo se da su internet – nasilnici. 55 posto učenika svakodnevno igra igrice na internetu, a 90 posto populacije obuhvaćene istraživanjem svakodnevno po nekoliko sati provodi na internetu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...