Početna - IZDVOJENO - Ožujak u Art kinu
art-kino
ilustracija

Ožujak u Art kinu

Ožujak donosi teme borbe, buđenja, ali i prisjećanja na filmske velikane. Očekuje nas premjera filma «S one strane» Zrinka Ogreste, kontroverzni dokumentarac «Čopor», Ženijalni vikend – produženi vikend posvećen snažnim ženama, promocija knjige Nikole Lorencija o Jamesu Joycau i filmu, tradicionalni ciklus frankofonskog filma, film o odrastanju«Ljeto za Sangailé», tijekom ožujka se prisjećamo i Laure Antonelli, Moreen O’Hara, Montgomeryja Clifta i Arsena Dedića, donosimo program «Praznici u kinu», neobičan islandski film «Ovnovi», slavimo 80. rođendan poznatog češkog scenarista i glumca Zdeněka Svěráka, na repertoaru će se naći i dva manje poznata trilera Alfreda Hitchcocka («Krčma Jamaica» i «Ispovijedam se»)… Vidimo se u Art-kinu!

«Čopor» čine šestorica braće koja su gotovo cijeli život proveli zaključani u stanu na Manhattanu. Iznimno su inteligentni, a sve što znaju o svijetu su saznali iz filmova. Po izlasku jednog brata iz stana, cijela se dinamika mijenja. «Čopor» (The Wolfpack) nagrađen je glavnom nagradom žirija za dokumentarni film na Sundance Film Festivalu.

Ženijalni se vikend slavi se i u Art-kinu, a riječ je o filmskom slavlju Međunarodnog dana žena. Romantična drama «Brooklyn» prati djevojku Eilis (Saoirse Ronan) koja odlučuje napustiti Irsku i odseliti u SAD. «Carol» je priča o ljubavnom odnosu dviju žena različite dobi i društvenog statusa tijekom ranih 1950-ih u New Yorku. Glavne uloge tumače Cate Blanchett i Rooney Mara. Biografska drama «Joy» inspirirana je istinitom pričom i govori o emotivnom putovanju žene odlučne u namjeri da na okupu održi svoju ekscentričnu obitelj i uspije u poslovnom svijetu. Bugarsko-grčki film «Lekcija» prati profesoricu engleskog u srednjoj školi koja, šokirana informacijom o krađi učenika, odlučuje pronaći krivca i kazniti ga. No, dok se raspliće situacija u školi, njezin privatni život se drastično mijenja…

Tijekom ožujka, mjeseca žena, na repertoaru Art-kina će se naći i nagrađivani britanski film «Sufražetkinje». U ovoj povijesnoj i biografskoj drami glavne uloge tumače izvrsne Meryl Streep, Carey Mulligan i Helena Bonham Carter, a redateljica Sarah Gavron ponovno je udružila snage sa scenaristicom Abi Morgan. Mulligan glumi Maud, običnu ženu iz radničke klase koja postaje borkinja u počecima feminističkog pokreta za pravo glasovanja u Velikoj Britaniji. Poduzimajući drastične mjere te su se žene bile spremne izgubiti sve kako bi se izborile za jednakost.

U ožujku program «Film izvan okvira» donosi predstavljanje knjige Nikole Lorencina «Džejms Džojsi film». S autorom razgovaraju filmski kritičar Dragan Rubeša, filmski teoretičar Miroljub Stojanović te filmski stručnjak Miroslav Tatić. Knjiga Nikole Lorencina istražuje veze slavnog irskog pisca Jamesa Joycea i ‘sedme umjetnosti’. Nakon predstavljanja knjige na repertoaru Art-kina će se naći i Lorencinovi filmski kolaž o Joyceu, ali i kolaž filmova snimanih u Rijeci, Istri i Primorju.

Riječka premijera filma «S one strane» Zrinka Ogreste održat će se u četvrtak, 10. ožujka u 20 sati, a posebne su gošće premijere, uz redatelja, i glumice Tihana Lazović i Ksenija Marinković. Sedmi Ogrestin dugometražni film govori o patronažnoj sestri Vesni koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva na površinu ispliva tajna koju je Vesna kroz sve te godine nastojala skriti. Maestralno je glavnu ulogu u filmu odigrala Ksenija Marinković, jedna od najzaposlenijih domaćih glumica, a u sporednoj se ulozi pojavljuje Tihana Lazović, koja se na festivalu u Berlinu predstavila u programu Shooting Stars, koji predstavlja deset najperspektivnijih europskih glumaca. Drama «S one strane» premijerno je prikazana u programu Panorama 66. Berlinalea, na kojem je nagrađena i posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label.

Ciklus frankofonskog filma, od 14. do 19. ožujka, donosi svaku večer u 20 sati po jedan frankofoni film. Dirljiva i poetična priča «Sam» prikazuje krhki odnos oca i sina, «Love Building» rumunjska je komedija koja okuplja profesionalne glumce i amatere te ih smješta u ljubavni kamp. Na repertoaru frankofonije će se naći i dokumentarac «Putevi rumbe», «Brooklyn» nas vodi u život mlade i talentirane reperice, glazbena drama «Ljubavne pjesme» Christophea Honoréa na veliko platno donosi Ludivine Sagnier, Chiaru Mastroianni te Louisa Garrela (koji će nam i zapjevati), a sam ciklus otvara veliki klasik Jeana Renoira«Franch Cancan».

Sasvim drugačija drama o odrastanju, «Ljeto za Sangailé», na repertoaru je Art-kina od 20. ožujka. Sangailé (17) opčinjena je akrobatskim letovima avionom. Na ljetnom aeroshowu u blizini rezidencije njezinih roditelja upoznaje vršnjakinju Auste. Sangailé otkriva Auste svoju najintimniju tajnu, a u njoj pronalazi i jedinu osobu koja će je potaknuti na letenje.

U ožujku se prisjećamo Laure Antonelli, rođene Puležanke, često nazivane ‘Bellissima istriana’ s dva filma. Triler «Snajper s Azurne obale» smješten je u Nici na francuskoj rivijeri, a Antonelli tumači ulogu Juliette Vaudreuil. Glazbu je skladao Ennio Morricone. Kroz ljubavni trokut «Božanstvena diva» prikazuje dekadenciju talijanskog društva 20-ih godina prošloga stoljeća. Laura Antonelli tumači Manoelu, naizgled običnu djevojku iz srednje klase.

Prisjećamo se i Moreen O’Hara, poznate pjevačice i glumice irskog porijekla. Prepoznatljiva po svojoj riđoj kosi i ljepoti, tumačila je uloge strastvenih diva. U «Krčmi Jamaica» Alfreda Hitchcocka O’Hara glumi mladu Irkinju koja, nakon što je ostala siroče, odlazi živjeti u zloglasnu krčmu. Ekranizacija klasičnog romana Victora Hugoa «Zvonar crkve Notre Dame» donosi O’Hari ulogu Esmeralde.

Praznici u kinu donose za program za sve generacije. Animirani film «Zootropola» smješten je u poseban grad u kojem žive sve životinje koje mogu biti štogod požele. Obiteljska avantura «Oddball» prati ekscentričnog farmera koji, uz pomoć svoje unuke, istrenira svog nestašnog psa Oddballa da štiti rezervat pingvina od lisica. «Mumini na Azurnoj obali» prati obitelj koja odlazi na glamuroznu francusku rivijeru u potrazi za avanturom. Još jednu avanturu donosi najnapetiji obiteljski film godine – «Operacija Arktik». Pogledajte i koje supermoći ima «Dječak sa zlatnim hlačama» te fantastičan svijet kojim vladaju životinje-strojevi i neobična bića u «Dječak i svijet». «Snoopy i Charlie Brown Peanuts» film prate cijelu poznatu ekipu u epskoj i herojskoj avanturi. «Genijalni mladi um», ipak za nešto odrasliji uzrast, prati mladog matematičara pod utjecajem nekonvencionalnog i anarhističkog profesora koji mu pomaže u pripremi za Međunarodnu matematičku olimpijadu. Kroz cijeli ožujak, svake subote nakon filma u 11 sati, održava se kreativna radionica odabrane filmske teme.

Braća ne razgovaraju već 40 godina, no zajednički ih problem ponovno spaja. Na velikom platnu pogledajte duboko ukorijenjenu ruralnu kulturu koja je nerazmrsivo povezana s islandskim nacionalnim duhom i sve to na pozadini fantastičnog sjevernjačkog krajolika. Islandski su «Ovnovi» na repertoaru Art-kina od 23. ožujka.

Prisjećamo se Montgomerieja Clifta, američkog filmskog i kazališnog glumca kroz dva filma – «Ispovijedam se» Alfreda Hitchcocka prati svećenika koji spletom okolnosti postane glavni osumnjičenik za ubojstvo te «Mladi lavovi» u kojem, uz Clifta, uloge tumače Marlon Brando i Dean Martin.

Povodom 80. rođendana češkog glumca i scenarista Zdeněka Svěráka prikazujemo svježe restauriranu komediju «Pučka škola» u režiji njegova sina Jana Svěráka. Riječ je o domišljatom, dubokom i iznimno zabavnom filmu o uspomenama na školske dane prateći dvoje 10-godišnjaka koji propituju sve oko sebe. U ponedjeljak, 28. ožujka u 19 sati održat će se rođendansko druženje u Art-kinu.

Na samom se kraju mjeseca prisjećamo Arsena Dedića, velikog skladatelja, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora. «Višnja na Tašmajdanu» iz 1968. priča je o dvoje ljudi, njihove ljubavi i suočavanju s problemima i izazovima u kojem gledamo i slušamo Arsena. Iz iste godine stiže i obiteljska komedija «Kad golubovi dolete» u kojoj ulogu podstanara tumači Arsen. Posljednji film prisjećanja je «Moj zanat» Mladena Matičevića, predivna dokumentarno-glazbeno-vizualna priča.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...