Početna - GOSPODARSTVO - Pacijentima od jeseni na raspolaganju medicinska marihuana
kanabis
web

Pacijentima od jeseni na raspolaganju medicinska marihuana

Do sad se zbog korištenja marihuane moglo završiti u zatvoru iako su ju pojedinci koristili kao pomoć pri teškim bolestima.  Lijekove i pripravci koji će se koristiti u medicinske svrhe za sada će se uvoziti jer još nisu donijeti zakoni koji dopuštaju sadnju medicinske konoplje. Kako prenosi Dnevnik, hr Medicinska marihuana pomaže – službeno će to uskoro priznati i Hrvatska. 

“Očekujem da će se do jeseni pacijentima, teškim bolesnicima u Hrvatskoj omogućiti i taj lijek”, rekao je dr. sc. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe.

Krajem prošle godine osnovano povjerenstvo ubrzano radi kako bi pacijentima olakšali život.
‘A to iz medicinske pak struke znači da dobiju točno određene količine kanabinoida uključivo i THC-a i da kao i svaki drugi lijek liječnik može propisati dozu, i koliko puta dnevno, na koji način’, kaže Brborović.

Iako bi se već na jesen mogli dopustiti i lijekovi i pripravci, sadnja medicinske konoplje još će pričekati.
‘Ministarstvo je poslalo prijedlog izmjena zakona o sprečavanju zlouporabe droge gdje se promjene tiču prvenstveno industrijske konoplje dok će medicinska konoplja biti u promjenama koje će tek uslijediti’, kaže Brborović.
To se očekuje početkom iduće godine. Do tada ćemo medicinsku marihuanu morati uvoziti.

Izvor: Dnevnik.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...