Početna - IZDVOJENO - Pao u komu od jednog ugriza krpelja
ugrzi krpelja

Pao u komu od jednog ugriza krpelja

Stručnjaci stalno upozoravaju da su krpelji najaktivniji početkom proljeća, kad bodu kako bi se prehranili. Prilikom boravka u prirodi od njih se treba dodatno zaštiti.

Osječanin Davor Kostelić, radio je kao terenski radnik, često je boravio u šumama. Uvijek se propisno odijevao, no 2000. godine krpelj je ipak našao način da ga ugrize. Uspio je iščupati krpelj, a drugi dan je iz čista mira izgubio je svijest. Nitko u obitelji nije znao što se događa, no liječnici su odmah ustanovili da ima meningoencefalitis ili upalu moždane ovojnice, koju uzrokuje zaraženi krpelj.

Nakon dijagnoze poslala su ga na bolničkog liječenje, gdje je odmah po dolasku pao u komu, te je bio u komi punih mjesec dana. U trideset dana izgubio je šesnaest kila. Doktori tvrde da je ovako dugotrajna koma nakon uboda krpelja izuzetno rijetka i u pacijenata može izazvati različite posljedice poput paralize, psihičkih poremećaja ili poremećaja ponašanja te epilepsiju, od koje danas boluje i Kostelić.Prema nekim procjenama, godišnje imaju takva četiri do pet slučaja. Iz tog stanja pacijenti se brzo bude pa posljedica za njihovo zdravlje nema, no oporavak onih koji su u komi tjednima je složen i dugotrajan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...