Početna - IZDVOJENO - Papa Franjo osoba godine
Papa Franjo
foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo osoba godine

Američki časopis Time izabrao je papu Franju za osobu 2013. godine. Jose Mario Bergoglio za novog katoličkog poglavara izabran je 13. ožujka kao prvi neeuropski papa u 1200 godina, a za kratke vladavine uspio se pokazati kao čovjek koji se uspješno nosi s izazovima 21. stoljeća. Papinsko ime odabrao je prema Franji Asiškom, svecu čiji mu životni stav temeljen na skromnosti najviše odgovara. U Vatikan opterećen skandalima unio je dašak nade da ima mjesta za promjene, čak i u novom tisućljeću.

Time je Papu nazvao narodnim papom, a titulu osobe godine dodjeljuje uredništvo Time-a neovisno o anketama popularnosti. Bira se osoba koja je imala najviše utjecaja na događaje u svijetu, dobre ili loše.

Ove godine se poklopilo da su i čitatelji i uredništvo izabrali Papu za osobu godine. Drugo mjesto na Timeovu popisu zauzeo je bivši ugovorni zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koji je otkrio američku špijunažu na internetu.

Treća je aktivistica za prava homoseksualaca Edith Windsor, koja je na američkom Vrhovnom sudu srušila savezni Zakon o zaštiti braka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

TZ grada Opatija objavila Javni poziv – Potpore za turistička događanja u 2023. godini

Turistička zajednica grada Opatija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora iz programa „Potpore za turistička događanja u 2023. g.“. ...