Početna - IZDVOJENO - Parkinsonova bolest poznata već 200 godina ali još uvijek se ne zna uzrok
parkinson
foto: Radio Rijeka

Parkinsonova bolest poznata već 200 godina ali još uvijek se ne zna uzrok

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. travnja s ciljem upozoravanja javnosti na tu progresivnu neurološku bolest s kojom se u Hrvatskoj svakodnevno bori više od 14 tisuća registriranih bolesnika, iako se pretpostavlja da je stvarni broj oboljelih preko 20 tisuća.

Volonterska Udruga oboljelih od Parkinsonove bolesti postoji u Hrvatskoj od 2010. godine i ima dvije podružnice, u Splitu i Rijeci. Ove se godine obilježava 200. godina od prvog spomena Parkinsonove bolesti. “Još uvijek se ne zna zašto nastaje, jako je puno istraživanja i novih spoznaja, i vidi se da je ta bolest sve kompleksnija”, kaže predsjednica hrvatske udruge doc. prim. Vladimira Vuletić.

“Prije se mislilo da je samo motorička, a sad se zna da je i nemotorička, odnosno da je to sindrom, da tu ima jako puno stvari na koje treba misliti – od problema spavanja, anksioznosti, depresije, lošeg raspoloženja, problema s probavom, smetnji znojenja i slično. Danas se puno pažnje polaže na to da treba multidisciplinarni tim koji bi brinuo o oboljelima od Parkinsonove bolesti”, ističe Vuletić.

Nedavno osnovana riječka Udruga “Parkinson i mi” ima već 73 člana, od kojih je pedeset i troje oboljelih. Među njima je i najmlađa članica, 43-godišnja Ivanka Lakota.

“Nitko ne prepoznaje bolest u žene mlađe dobi jer je to bolest starih muškaraca. Svi su moji simptomi počeli odjedanput, kao oslabljena motorika ruke i noge, i pripisani su mojim traumama saobraćajnih nesreća koje sam nekoliko puta imala u životu. Zapravo sam tada imala sreću da sam došla u ruke profesorice Relje koja otkriva kod mene simptome te bolesti, i momentalnim uzimanjem Novadopa ja sam se pokrenula, digla, ustala i krenula dalje”, svjedoči Lakota.

Riječko obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti počinje sutra (ponedjeljak) prigodnim predavanjima neurologa, fizijatra i psihologa u Gradskoj vijećnici u 17 sati. Voditelj riječke podružnice Udruge “Parkinson i mi”, mr. Željko Glavan najavljuje program drugoga dana, u utorak 11. travnja:

“Drugi dio je obilježavanje na Korzu. Imat ćemo štand na kojem će se dijeliti crveni tulipani kao simbol Udruge, imat ćemo demonstraciju stolnog tenisa kao sporta izbora za ljude oboljele od Parkinsonove bolesti, a članice grupe ‘Flame’ pokazat će plesne korake jer je ples aktivnost izbora za Parkinsona. Bit će i članovi plesne škole koji će pokazati korake tanga i valcera, dok će u radu na motorici pomoći članovi Udruge ‘Pantera'”.

Oboljeli od Parkinsonove bolesti trebaju se međusobno povezivati, boriti se i nastaviti živjeti usprkos ovoj neizlječivoj bolesti, poručuju iz riječke Udruge “Parkinson i mi”

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Općina Lovran želi prodajom umjetnina pomoći Petrinji

Općinsko vijeće Općine Lovran krajem mjeseca održat će svoju 40. sjednicu, a jedna od točaka dnevnog reda bit će i ...