Početna - IZDVOJENO - U Parku prirode Učka izgrađeno hranilište za bjeloglave supove

U Parku prirode Učka izgrađeno hranilište za bjeloglave supove

Izgrađeno je hranilište za bjeloglave supove s promatračnicom, jer je supovima, osobito u vrijeme gniježđenja i u prvoj godini života, neophodan pouzdan izvor hrane. Na ovaj način uspostavljen je organizirani i održivi sustav hranjenja supova te je unaprjeđena turistička ponuda Parka prirode Učka.

Liganj – Bjeloglavi supovi ugrožena su vrsta u Hrvatskoj, a procijenjena brojnost ukupne gnijezdeće populacije danas iznosi između 100 i 110 parova. Jedan od najvećih razloga ugroženosti supova uzrokovan je napuštanjem tradicionalne poljoprivrede kao djelatnosti, odnosno padom ekstenzivnog stočarstva, čime se drastično smanjila količina raspoložive hrane te površina i kvaliteta pogodnih staništa. Upravo je iz tog razloga u sklopu projekta PARCS u Parku prirode Učka izgrađeno hranilište za bjeloglave supove s promatračnicom, jer je supovima osobito u vrijeme gniježđenja i u prvoj godini života neophodan pouzdan izvor hrane.

Jedan od najvažnijih preduvjeta za povratak populacije supova na područje Parka prirode Učka je osiguravanje redovite dostupnosti hrane. Nedostatak hrane jedinke kvarnerske populacije bjeloglavog supa nadoknađuju dnevnim migracijama na hranilišta u talijanskim Alpama, pri čemu dio supova koji se gnijezdi na otoku Cresu prelijeće greben Učke. Na izgrađenom hranilištu u Parku prirode Učka planira se tijekom cijele godine, a dodatno pojačano u vrijeme gniježđenja i podizanja mladih ptica, dopremati materijal životinjskog podrijetla koji je namijenjen prehrani supova. Na ovaj način želi se potaknuti ponovno gniježđenje ove vrste upravo na stijenama Parka prirode Učka.

Park prirode Učka ovim projektom također želi razvijati zelene i održive oblike turizma te unaprijediti turističku ponudu kojom bi se privukli posjetitelji zainteresirani za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti područja, ali s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš i bioraznolikost.

– Zahvaljujući novoizgrađenom hranilištu stvorili smo preduvjete za novu turističku ponudu u Parku prirode Učka koja se temelji na promatranju ptica. Na taj način ćemo privući posjetitelje zainteresirane za prirodne vrijednosti Parka, a investicija će svakako doprinijeti i boljoj financijskoj samoodrživosti Parka prirode Učka, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.

Staništa bjeloglavih supova su otvorena prostrana područja na kojima se nalaze visoke i nepristupačne litice pogodne za gniježdenje. Kako bi se posjetiteljima Parka prirode Učka omogućilo da vide supove izgrađena je promatračnica iz koje će se moći neopažano promatrati i fotografirati ptice s relativno male udaljenosti. Promatračnica se sastoji od sobe za promatranje ptica i ulaznog polifunkcionalnog prostora. Vanjska stjenka promatrališta je zakamuflirana korištenjem armaturnih profila postavljenim ispred pročelja i iznad krova u koje se umeću grane okolnih vrsta stabala. Na taj način osigurava se mimikrija objekta u okolini, uz zanimljiv spoj tehničke i organske fasade. U sklopu razvoja usluge promatranja ptica za Park prirode Učka nabavljen je i kombi za prijevoz posjetitelja do promatračnice.

Bjeloglavi supovi su inače plahe i oprezne životinje te im je potrebna faza prilagodbe na novo hranilište u Parku prirode Učka, a javnost će biti informirana kada će promatračnica biti otvorena za posjetitelje. Novoizgrađeno hranilište s promatračnicom za bjeloglave supove financirano je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF), kroz projekt PARCS kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Akcija deratizacije na području Lovrana

Jesenska akcija obavezne preventivne deratizacijske mjere na području Općine Lovran provodit će se od 24. rujna do 30. rujna ove ...