Početna - IZDVOJENO - PETAK 13. – opravdani strah ili čisto praznovjerje?
Petak 13

PETAK 13. – opravdani strah ili čisto praznovjerje?

Danas je petak, ali ne bilo kakav – petak 13. Većini je to nova prilika da se naoružaju praznovjerjem, pa će danas vjerojatno neki ostati kod kuće cijeli dan kako im se ništa loše ne bi dogodilo.
Simptomi iracionalnog straha od nesreće koju navodno donosi današnji dan kreću se od tjeskobe do pravih napada panike, od izbjegavanja financijskih transakcija do cjelodnevnih zatvaranja u kuću.

Naime ima i onih koji kažu da se u petak 13. ne smije mijenjati posteljina na krevetu jer slijede noćne more, niti toga dana treba rezati nokte jer to donosi tugu. Trinaestica i strah od te brojke priča je za sebe, u bolnicama i hotelima često ne postoji soba s brojem 13, kao ni red s tim brojem u zrakoplovima, navodno čak 80 posto nebodera u svijetu nema 13. kat.

Teorije o tome kako je petak 13. došao na tako zao glas vuku korijene iz nordijske mitologije (na zabavu 12 bogova u Valhalli nepozvan je banuo zločesti Loki), Biblije (izdajnik Juda je bio 13. na Isusovoj posljednjoj večeri) i antičkog Rima (vjerovalo se da su se vještice okupljale u grupama po 12, a 13. mjesto bilo je za vraga).

Petak je bio i dan kad je Isus razapet, ima i onih koji su uvjereni kako su upravo u petak Adam i Eva pojeli zabranjeno voće, a u petak je i Kain ubio Abela. Većina povjesničara smatra kako je petak 13. došao na zao glas nakon što je na taj dan 1307. godine francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim Papom, a u strahu od njihove moći i želeći se domoći njihovog bogatstva, naredio uhićenje i pokolj vitezova templara pod optužbom hereze.

Strah od petka 13. jedan je od najpopularnijih mitova u znanosti i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

Bojite li se vi današnjeg dana?

Jason ustao iz groba i jurio s motornom pilom
Poznati internetski zafrkant Vitalij Zdoroveckij naprosto nije mogao odoljeti kada se ujutro probudio i pogledao kalendar. Jedva je dočekao da se naoruža i krene u noć…

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...